Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actorul Costel Constantin împlinește astăzi 78 de ani

ro

20 Oct, 2020 00:00 2323 Marime text
  • Actorul român de teatru și film Costel Constantin s-a născut la data de 20 octombrie 1942, în Galați.
 
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, cu lucrarea de licența/rolul: Laertes, din “Hamlet”.
 

Biografie

 
A absolvit liceul Liceul Mihail Kogalniceanu din Galati si era membru al trupei de teatru a scolii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit in Galati si i-a servit drept model. A plecat la Bucuresti, a intrat din prima incercare la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, absolvindu-l in anul 1964. I-a marcat evolutia mentorul sau din perioada studentiei, marele actor Ion Fintesteanu, potrivit cinemagia.ro.
 
A fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al calugarului tanar din piesa Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat in Vara si fum de Tennessee Williams, Sagetatorul de Ion Omescu, Exista nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. pana in anul 1969, cand l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului National bucureștean si l-a luat in capitala. Din 1969 devine actor al Teatrului National din Bucuresti, unde a aparut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale etc.
 
Slujeste si azi scena acestui teatru si a jucat in zeci de piese, printre care se numara Saptamana patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Napasta, O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, Alexandru Lapusneanu de Virgil Stoenescu, Ultimul set de Marica Beligan, Mostenirea de Titus Popovici, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea, Steaua fara nume de Mihail Sebastian, Crima pentru pamant dupa Dinu Sararu, Sambata, duminica, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman, etc.
 
Primul rol intr-un film l-a avut in pelicula Portile albastre ale orasului, din 1973, in regia lui Mircea Muresan. Au urmat: Tanase Scatiu, Ultima noapte a singuratatii, Editie speciala, Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii, La rascrucea marilor furtuni, Ana si hotul, Linistea din adancuri, Amurgul fantanilor, Liliacul înfloreste a doua oara, O lebada iarna, Campioana, Pepe si Fifi, Omul zilei, Dulcea sauna a mortii, Eu sunt Adam, etc.
 
Costel Constantin face parte din ultima generatie de maestri ai scenei nationale. Impins de tanar catre roluri memorabile nu e intamplator faptul ca, la apogeul talentului, toate datele aveau sa-l indice potrivit pentru rolul lui Stefan din “Apus de soare”. Astfel rolul voievodului a reprezentat pentru Costel Constantin triumful unei mari cariere.
 

Premii şi distincţii

 
Premiul Naţional pentru cel mai bun actor pentru rolul Vulpenaru - "Crimă pentru pământ", regia Grigore Gonţa, 2003
Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, 2002
Premiul I de interpretare masculină pentru rolul Dinu din piesa „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, regia Ion Finteşteanu
Premiul ATM de interpretare pentru cel mai bun rol masculin pentru Randle Mc Murphy - „Zbor deasupra unui cuib de cuci”
Premiul pentru cel mai bun spectacol cu o piesa românească - „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Alexa Visarion, Festivalul „I.L. Caragiale”
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii