Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni. Cum este celebrată această zi (GALERIE FOTO)

ro

10 Jul, 2022 16:29 1300 Marime text
Imagine de la eveniment, foto: Facebook/ Muzeul Național CotroceniAstăzi, 10 iulie, se împlinesc 31 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni.

Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, se află într-un loc istoric cu o tradiţie de vieţuire de peste patru sute de ani. Între 1679 - 1681, pe acest teren situat la vest de București, pe malul drept al Dâmboviței, pe dealul Cotroceni, domnitorul Șerban Cantacuzino a întemeiat o mănăstire, defrișând o zonă dens împădurită din foștii codrii ai Vlăsiei.

În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Şerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş, precum şi grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.

Imagine de la eveniment, foto: Facebook/ Muzeul Național Cotroceni
Sub aspect arhitectonic, ansamblul de la Cotroceni cunoaşte câteva momente de referinţă: primul este legat de numele ctitorului Şerban Cantacuzino (1678-1688). Al doilea datează din perioada domniei lui Barbu Dimitrie Ştirbei (1849 - 1853, 1854 - 1856) care, în 1852, îl reface şi modernizează redecorând palatul domnesc, care a devenit reşedinţa sa de vară. Totodată, pentru a înlesni legătura cu Capitala, domnitorul Ştirbei a tăiat un drum nou, care a secţionat marele domeniu al mănăstirii, despărţind astfel zona domnească de cea a viitoarei Grădini Botanice, ale cărei începuturi datează din 1860.



Anunțul de pe pagina de Facebook a Muzeului 

Astăzi, 10 iulie, se împlinesc 31 de ani de la înființarea Muzeului Național Cotroceni.

Am ales să dedicăm această zi publicului nostru prin oferirea de vizite gratuite și dorim să le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în acest moment aniversar!

Mulțumim tuturor colaboratorilor care ne oferă susținere în proiecte, precum și tuturor vizitatorilor interesați de activitatea noastră!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii