Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:47 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 martie – Ziua Poliției Române. Cum a fost aleasă această dată

ro

25 Mar, 2021 09:34 1273 Marime text
 

În fiecare an, odată cu sărbătoarea prilejuită de Buna Vestire, polițiștii români își celebrează ziua. Anul acesta, Poliția Română aniversează 199 de ani de atestare documentară.
 
Devenise deja o tradiţie ca, în contextul acestei aniversări, polițiștii să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători.
 
Ne este dor de zâmbetele și curiozitatea copiilor, de nenumăratele întrebări și de sentimentele de satisfacție și mândrie pe care le simțeam cu toții atunci când îi auzeam spunând: „Când voi fi mare, vreau să devin polițist!“.
 
S-a împlinit mai bine de un an de când polițiștii luptă împotriva virusului care ne-a furat libertatea de mișcare, sănătatea și, în unele situații, pe cei dragi.
 
Și în această zi, ca în oricare alta, polițiștii își cinstesc meseria prin muncă.
 
„Suntem încrezători că vom trece peste această perioadă dificilă și ne vom putea bucura, din nou, de emoțiile aniversărilor împreună. La mulți ani, Poliția Română! La mulți ani, polițiști constănțeni!“, se arată într-o informare oficială a Poliției Constanța.
 
Amintim că prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.
 
Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
 
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii