Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

ro

25 Mar, 2024 13:21 572 Marime text

Sursa foto: Captură video Facebook/ IPJ Constanța 
  • Astăzi, Poliția Română împlinește 202 ani de la înființare. Nu întâmplător, ziua Poliției Române este de Sărbătoarea Bunei Vestiri.
 
Pentru că, în tradiția creștină, această sărbătoare înseamnă, printre altele, și împlinirea făgăduințelor.
 
 
Cu această ocazie, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța transmite mesajul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, chestor de poliție Dumitru Bîltag:

 
„Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.
 
Alegerea datei de 25 martie, ca zi a Poliției Române, este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.
În anul 1822, domnitorul Ţării Româneşti, Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (șeful poliției în acele timpuri), drapelul pe care este cusută sigla steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur, în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea Îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei, căruia i se subordonează Guardia municipală.


Prin Legea de organizare a poliţiei lui Alexandru Ioan Cuza (1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului sunt mult mai bine reglementate.
În anul 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, în decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română care, de atunci, a cunoscut o evoluție continuă.
În calitate de comandant al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, astăzi, cu ocazia aniversării a 202 de ani de istorie a Poliției Române, am deosebita placere de a transmie tuturor cetățenilor, structurilor partenere și reprezentanților mass-media, sincere mulțumiri pentru sprijinul acordat.
Vă asigur de faptul că instituția pe care o conduc și oamenii ei își vor face în continuare datoria și își vor îndeplini cu succes misiunile, cea mai importantă dintre acestea fiind  aceea de a proteja cetățeanul.”,a transmis Dumitru Bîltag.

 
De asemenea, cu același prilej, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a avut loc o ședință festivă.
 
Avansări în grad
 
În cadrul ședinței festive, 47 de polițiști (13 ofițeri și 34 de agenți) au fost avansați în gradul profesional următor, înainte de termen.
 
De asemenea, 138 de polițiști (35 de ofițeri și 103 agenți) au fost avansați la termen.
 
Totodată, 27 de polițiști au fost recompensați cu felicitări și mulțumiri scrise pentru fapte deosebite în slujba cetățeanului.
 
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a felicitat întregul efectiv pentru rezultatele obținute.
 
Citește  și
Constanța. Cupa Presei la Tir, în Poligonul Zip Escort (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii