Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:26 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 aprilie, Ziua Internațională a multilateralismului și a diplomației

ro

24 Apr, 2025 09:08 218 Marime text
Sursa foto: Pixabay






 
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace.

Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a diplomației în realizarea unor soluții pașnice la conflictele dintre națiuni. A fost marcată pentru prima dată în 2019 la sediul Națiunilor Unite din New York, potrivit Agerpres.

La 12 decembrie 2018, prin adoptarea de către ONU a Rezoluției A/RES/73/127, cu 144 de voturi favorabile și 2 împotrivă, a avut loc instituirea Zilei internaționale a multilateralismului și a diplomației pentru pace, potrivit www.un.org. Potrivit textului rezoluției, statele membre și cele cu statut de observator al ONU, organizațiile internaționale și regionale, precum și pe cele nonguvernamentale și societatea civilă, celebrează această zi și diseminează avantajele folosirii multilateralismului și a diplomației pentru pace, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare publică.

Multilateralismul este adesea definit în opoziție cu bilateralismul și unilateralismul, conform www.un.org. Este vorba despre o formă de cooperare între cel puțin trei state. Îmbrățișarea multilateralismului presupune aderarea la un proiect politic comun bazat pe respectarea unui sistem comun de norme și valori. În mod deosebit, multilateralismul se bazează pe principii fundamentale precum consultarea, incluziunea și solidaritatea. Funcționarea unui cadru multilateral este determinată de reguli dezvoltate colectiv care asigură o cooperare durabilă și eficientă. În special, ele garantează tuturor actorilor aceleași drepturi și obligații prin aplicarea lor în mod continuu.


Multilateralismul este o metodă de cooperare, dar și o formă de organizare a sistemului internațional. Treptat, multilateralismul a obținut rezultate concrete care au condus la progrese majore, cum ar fi, de exemplu, eradicarea variolei în sectorul sănătății. Au fost încheiate acorduri internaționale importante pentru limitarea controlului armelor și pentru promovarea și consolidarea drepturilor omului.

Cu prilejul Summitului Viitorului, desfășurat la sediul Națiunilor Unite din New York, în 22-23 septembrie 2024, liderii mondiali au adoptat Pactul pentru Viitor, reafirmând angajamentul pentru pace, dezvoltare sustenabilă și protecția drepturilor omului. În lumea internațională actuală care are un caracter interconectat, valorile multilateralismului și ale diplomației sunt mai importante ca niciodată, indică site-ul ONU.
 
Citește și
18 aprilie, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii