Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:42 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 ianuarie - Ziua Internațională a Pinguinilor

ro

20 Jan, 2021 10:12 870 Marime text


Pinguinii sunt cele mai mari păsări care trăiesc pe Terra și au o zi special dedicată lor - 20 ianuarie. 

Pinguinul Imperial, cea mai mare și cea mai rezistentă pasăre marină, traiește pe enormele banchize plutitoare ale Antarctidei, alături de celelalte 17 specii. Femelele pinguinului imperial pot face doar câte un ou pe an, în perioada lunilor de iarnă. Masculul este, însă, cel care îl clocește timp de 40-50 de zile. Până la întoarcerea mămicilor, ce revin după ce și-au suplinit rezervele de grăsime, într-o călătorie de sute de kilometri înapoi spre ocean, masculii se așază aproape unul de celălalt pentru a menține căldura, numărul acestora depășind, uneori, șase mii de exemplare. Femelele revin chiar înainte de ecloziune, iar apoi protejează puiul timp de aproximativ 40 de zile. Până iarna următoare, puii vor crește, ajungând la dimensiunile părinților, iar în tot acest timp, micuții trebuie sa treacă printr-un serios proces de... inițiere.

La polul opus (dar nu Nord, firește, ci din perspectiva dimensiunii), Micul Pinguin Albastru are aproximativ greutatea unei rațe nu foarte împănate, dar acest aspect nu îl împiedică să fie cel mai gălăgios dintre toate rudele sale. Mic, mic, dar arțăgos, ținând cont că scoate sunete stridente, atât pe țărm, cât și în apă.


Sursă foto: pexels

Ti-a placut articolul?

Comentarii