Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 aprilie în istorie. Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

ro

11 Apr, 2022 10:15 912 Marime text
Medic, foto: pexels
 
  • Această zi marchează ziua de naştere a medicului englez dr. James Parkinson (11 aprilie 1755 - 21 decembrie 1824), care a descris pentru prima dată boala ce-i poartă numele, în lucrarea "An Essay on the Shaking Palsy", ca fiind un tipar de diminuare a puterii musculare şi mişcări tremurătoare involuntare.
 
În această zi se depun eforturi pentru a creşte gradul de conştientizare a publicului cu privire la această boală şi la eforturile depuse de organizaţiile mondiale pentru a o eradica. Una dintre modalităţile populare de a sprijini conştientizarea asupra acestei boli este participarea la maratoane în oraşe din întreaga lume. Numărul ţărilor care participă creşte în fiecare an.

 
Data de 11 aprilie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. Astfel, amintim: 


1689: William al III-lea și Maria a II-a sunt încoronați suverani ai Angliei și Irlandei.
1814: Tratatul de la Fontainebleau pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte, și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.
1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni de Gheorghe Asachi, primul spectacol muzical în limba română. În acest spectacol, are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.
1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.
1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.
1888: La Amsterdam are loc inaugurarea „clădirii pentru concerte” – Concertgebouw.
1899: Spania cedează Puerto Rico Statelor Unite.
1919: A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.
1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănase, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.
1945: Al Doilea Război Mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare Buchenwald.[3]
1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.
1961: Începe procesul Eichmann în Israel. El este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962, este executat.
1963: Enciclica Papei Ioan al XXIII-lea, Pacem in Terris.
1968: România stabilește relații diplomatice cu Republica Volta Superioară.
1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei Iona de Marin Sorescu.
1970: De la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, NASA lansează misiunea lunară Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. După explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a treia aterizare pe Lună trebuie să fie abandonată. Cei trei astronauți sunt aduși în siguranță înapoi pe Pământ într-o operațiune dramatică de salvare care a primit atenție mondială.
1976: Este creat primul computer personal Apple I
1992: S-a înființat Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atît în nume și cont propriu, cât și în numele statului.
1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.
1999: India testează o nouă variantă a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.
2000: Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor's să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.
 
 
Sărbători
 
Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste
În calendarul creștin-ortodox : Sfântul Calinic de la Cernica (1787 -1868); Sf. Mc. Antipa, Episcopul Pergamului Asiei
 
 

Ziua animalelor de companie
 

Ziua animalelor de companie (#PetDay) celebrează bucuria pe care animalele de companie o aduc în viaţa oamenilor pentru că aducerea oamenilor şi a animalelor împreună ajută la transformarea lumii într-un loc mai bun. De la pisici şi iepuraşi până la găini şi câini, pentru majoritatea oamenilor un animal de companie este cel mai bun prieten pe care îl vor avea vreodată!
 
Nu este o surpriză faptul că cele mai populare animale de companie sunt câinii, urmaţi de pisici! Topul popularităţii continuă cu peştii şi apoi păsările. Lista este completată de hamsteri, gerbili, şoareci, cai şi şerpi, conform site-ului daysoftheyear.com.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii