Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Heka Hospital Dr. Adrian Barbu – „Nu orice tremor este boala Parkinson!”

ro

24 Jun, 2023 00:00 1966 Marime text
  • „Dacă aveţi în familie astfel de cazuri, cu evoluţie slabă a celor diagnosticaţi cu boala Parkinson, sub tratamentele administrate, citiţi, urmăriţi, încercaţi să evaluaţi şi cereţi o altă opinie medicală de specialitate”, a menționat medicul Adrian Barbu.
 
 
 
Doctorul Adrian Barbu, medic neurolog la HEKA Hospital precizează că nu toţi cei care tremură suferă de Parkinson!
 
„Mă lovesc din ce în ce mai des de situaţii în care pacienţii sunt diagnosticaţi cu o aşa zisă boală Parkinson, fără răspuns la zecile de combinaţii de medicamente anti-parkinsoniene, cu agravarea stării generale după administrarea de levodopa şi care de fapt suferă de alte afecţiuni neurologice.
 
Nu orice tremor este boala Parkinson! De fapt, doar puţini dintre cei care tremură suferă de această afecţiune degenerativă, ea având o incidenţă de aproximativ 2% în rândul populaţiei de peste 60 de ani.
 
În schimb, una dintre cele mai frecvente cauze ale mişcărilor incontrolabile, involuntare, ale capului sau mâinilor este tremorul esenţial.
 
Pentru a face diferenţa dintre cele două afecţiuni, trebuie ştiute câteva elemente esenţiale.
 
Tremorul esenţial debutează gradual, este bilateral (la ambele mâini), cu intensitate relativ egală;
 
Tremorul se agravează la mişcări, de exemplu când persoana încearcă să ducă lingura la gură, să bea din pahar şi i se asociază frecvent şi tremorul capului, într-o mişcare sus - jos («da - da») sau stânga - dreapta («nu - nu»).
 
De asemenea, tremorul esenţial se agravează la stres, emoţii intense, supărare, consum de cofeină, oboseală, temperaturi extreme.
 
În schimb, boala Parkison debutează unilateral, pentru ca abia în stadiile avansate să afecteze ambele părţi.
 
Tremuratul este mai evident în repaus şi se reduce la mişcări, iar la nivelul capului este mai rar întâlnit. Totodată, tremorul este însoţit de lentoare în mişcări, de rigiditate şi instabilitate posturală. Iar în cazul administrării de medicamente levo-dopa răspunde favorabil tratamentului.
 
Aşadar, dacă aveţi în familie astfel de cazuri, cu evoluţie slabă a celor diagnosticaţi cu boala Parkinson, sub tratamentele administrate, citiţi, urmăriţi, încercaţi să evaluaţi şi cereţi o altă opinie medicală de specialitate”, a menționat medicul Adrian Barbu.
 
 
Cei care doresc să își facă o programare pentru una din specializările enunțate mai sus, o pot face pe portalul https://www.hekahospital.com/contact/.
 
Citește și
 
Psoriazisul – care sunt cauzele apariției. Heka Hospital recomandă programarea la un medic specialist

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii