Informează-te! Ce trebuie să ştii despre alegerile locale de mâine
Informează-te!: Ce trebuie să ştii despre alegerile locale de mâineLa nivelul judeţului Constanţa există 531 de secţii de votare, în vreme ce în municipiul Constanţa vorbim despre 197 de secţii. În total, la nivel de judeţ, funcţionează 70 de circumscripţii. Altfel spus, 70 de birouri electorale locale. În ceea ce priveşte numărul cetăţenilor cu drept de vot din judeţ, acesta este de aproximativ 630.000 de alegători.
Patru buletine de vot
Alegătorul va primi, în ziua votării, patru buletine de vot. Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
În schimb, primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
Cine (nu) are drept de vot
Au drept de vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, dar şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie nu au drept de vot. În aceeaşi categorie intră şi persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde votăm?
În conformitate cu Ghidul alegătorului din România, „dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ - teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul". „Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea potrivit delimitării făcute şi unde sunt înscrişi în copia de pe listele electorale permanente, în copia de pe listele electorale complementare sau în lista suplimentară întocmită de primar". De reţinut este faptul că un alegător este înscris pe o singură listă electorală.
La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean.
Când începe şi când se termină votarea
Votarea va începe la ora 07.00 şi se va încheia la ora 21.00. La 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează.
Ce acte
sunt necesare pentru a vota
Conform ghidului mai sus menţionat, alegătorul trebuie să
prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
Prin act de identitate se înţelege: cartea de identitate, cartea de identitate
provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau de serviciu
aflate în termenul de valabilitate, carnetul de serviciu militar, în cazul
elevilor şcolilor militare.
Cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
„Alegătorul cetăţean al UE care îşi schimbă adresa la care locuieşte în altă circumscripţie electorală după ce a fost înaintată copia de pe lista electorală complementară la biroul electoral al secţiei de votare îşi exercită dreptul de vot în baza: oricărui document valabil de identitate însoţit de certificatul de înregistrare care atestă noua adresă sau a cărţii de rezidenţă permanentă ori a permisului de şedere permanentă care atestă adresa anterioară, însoţit de o adeverinţă eliberată de formaţiunea teritorială competentă a Oficiului Român pentru Imigrări, care atestă adresa actuală", se arată în Ghidul alegătorului din România.
Cum se atribuie mandatul
Primarii şi preşedinţii consiliului judeţean se aleg din primul tur de scrutin. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Potrivit ghidului, în cazul în care se ajunge la balotaj, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur (24 iunie 2012) la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp