Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atacarea puterii judecatoresti goleste de continut valori castigate cu pretul suprem

ro

25 Jan, 2010 17:30 2121 Marime text

Atacarea puterii judecătoreşti într-o ţară europeană goleşte de conţinut valori câştigate cu preţul sacrificiului suprem

UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA ia act cu profundă îngrijorare de sistemul netransparent de desfăşurare a alegerilor judecătorilor din Serbia.
Obligativitatea înscrierii la alegeri a tuturor judecătorilor, inclusiv a celor care beneficiau de mandate permanente în urma alegerilor potrivit vechilor dispoziţii legale, cu riscul de a nu fi realeşi în funcţie, reprezintă un grav atac asupra independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
Într-un mod complet lipsit de transparenţă, Înaltul Consiliu al Magistraturii din Serbia a decis, în primul rând, reducerea drastică a numărului de judecători, printr-o decizie care nu a fost motivată, iar procedura de alegere / realegere a judecătorilor s-a desfăşurat fără a se asigura respectarea dreptului la apărare al judecătorilor ce beneficiau de mandat permanent, hotărârile de respingere a candidaturilor nu au fost motivate, nu au fost publicate, nici aduse la cunoştinţa judecătorilor care nu au fost realeşi, fapte  incompatibile cu principiul supremaţiei dreptului, al independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
  Această procedură de alegere favorizează speculaţiile cu privire la eventuale influenţe politice în procesul de alegere, generând neîncredere în independenţa judecătorilor şi eficacitatea sistemului judiciar, iar omisiunea de a se ţine cont de sugestiile organismelor internaţionale care monitorizează situaţia reformelor din Serbia pune sub semnul întrebării capacitatea sistemului judiciar sârb de a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin din perspectiva cooperării judiciare internaţionale, în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
Reamintim că potrivit Recomandării nr. (94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către Statele Membre, privind independenţa, eficienţa şi rolul judecătorilor, Principiilor fundamentale asupra independenţei sistemului judiciar adoptate de cel de-al şaptelea Congres al Naţiunilor Unite din 1985, Avizului nr. 1 (2001) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CJCE) în atenţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind independenţa puterii judecătoreşti şi inamovibilitatea judecătorilor şi Avizului nr. 10 (2007) al CJCE  privind Consiliul Justiţiei în serviciul societăţii, pentru a menţine independenţa sistemului judiciar, este esenţial ca selecţia şi promovarea judecătorilor să se facă în mod independent, cu asigurarea unei totale transparenţe  pentru ca ansamblul de judecători şi, dincolo de ei, societatea însăşi, să poată verifica dacă această selecţie este în exclusivitate bazată pe meritele candidaţilor, apreciaţi după calificările lor, după competenţă, integritate, spirit de independenţă, imparţialitate şi eficienţă.
UNJR consideră că numai prin anularea acestor decizii arbitrare se poate asigura respectarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a celorlalte angajamente internaţionale ale Republicii Serbia, cu finalitatea restabilirii încrederii partenerilor internaţionali în independenţa, eficacitatea şi responsabilitatea sistemului judiciar sârb.

PREŞEDINTE UNJR
Judecător
Dana Gîrbovan

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii