Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat UDTTMR

ro

28 Nov, 2013 14:16 1531 Marime text
· Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează vineri, 29 noiembrie, ora 16,30, la Sala „Remus Opreanu” din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, Gala de premiere a excelenței în educație a cadrelor didactice de etnie turco-tătară. Derulată sub deviza „Premiem valoarea, recunoaştem excelenţa!”, manifestarea este organizată cu prilejul Zilei Profesorului din Lumea Turcă, sărbătorită în fiecare an la data de 24 noiembrie.
La manifestare, alături de cadrele didactice cărora li se vor înmâna diplome şi plachete, printre oaspeţii care au confirmat participarea se numără şi numeroase personalităţi.
 
· Sâmbătă, 30 noiembrie, la Medgidia, UDTTMR va organiza festivitatea de decernare a Premiului „Mehmet Niyazi”, manifestare care a devenit o tradiţie pentru filiala de la Medgidia a uniunii tătare. Premiul a fost instituit prin lege, în 2007, la iniţiativa deputatului de atunci Aledin Amet.
Potrivit acestei legi, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul şi pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfăşoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul.
Mehmet Niyazi s-a născut în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci. El a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar şi în România.
Premiul reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.
Acţiunea de la Medgidia se va desfăşura după următorul program:
- Ora 12,45 – depunere de coroane la bustul poetului din parcul de la poştă
- Ora 13,00 – slujbă religioasă la mormântul poetului – Cimitirul Musulman din Medgidia
- Ora 14,00 – Evocarea personalităţii poetului Mehmet Niyazi şi acordarea Premiului pentru promovarea literaturii, artei şi culturii tătare, evenimentul urmând a se încheia cu un moment artistic – Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu” (Medgidia).
 
Biroul de presă al UDTTMR                                                    28 noiembrie 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii