Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săptămâna pacienților

ro

17 Apr, 2015 08:58 967 Marime text
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a decretat ”Săptămâna pacienților” în perioada 17-24 aprilie.
Campania din acest an este organizată sub Înaltul Patronaj al Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaților și Senatul României.
Evenimentul se dorește un prilej pentru a discuta despre drepturile pacienților, despre sistemul de sănătate, dar și despre pacienți și despre aspirațiile lor.
”În perioada Zilei Europene a Drepturilor Pacienților – 18 aprilie, dorim să discutăm despre pacienți și drepturile lor. Se vorbește foarte mult despre drepturile pacienților și totuși avem o lege veche din 2003, fără norme de aplicare care trebuie urgent actualizată. Unele articole din Legea Drepturilor Pacienților sunt diferite de cele din Carta Europeană a Drepturilor Pacienților. De pildă, în legea românească se arată că pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, materiale, iar în Carta Europeană se arată că fiecare individ are dreptul la servicii de sănătate. Serviciile de sănătate trebuie să asigure acces egal tuturor, fără discriminări legate de resurse financiare, domiciliu, tip de boală sau timp.
COPAC  a propus modificarea acestei legi în nenumărate rânduri, sperăm să putem realiza acest lucru cu ajutorul reprezentanților Comisiilor de Sănătate din Parlament”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
 
 
 
”Prin acțiunile desfășurate timp de o săptămână, dorim să menținem atenția pe problemele pacienților și pe posibilitățile lor de rezolvare. De asemenea, vrem să arătăm că pacienții cronici, chiar dacă sunt pacienți pe termen lung sunt oameni normali și vor să fie tratați ca atare. Vom informa pacienții asupra drepturilor lor, dar vom face și o campanie pentru a actualize Legea drepturilor pacienților”, a declarat Luminița Vâlcea, coordonatorul campaniei.
 
Evenimentele din ”Săptămâna pacienților”:
17 aprilie – masă rotundă de Ziua Internațională a Hemofiliei;
18, 21-22 aprilie – evenimente de marcare a Zilei Europene a Pacienților, întâlniri cu pacienții organizate de asociațiile membre COPAC din întreaga țară;
23-24 aprilie – Forumul Național al Asocațiilor de Pacienți;
23 aprilie Workshop pe tema Directivei Cross Border, în parteneriat cu European Patient Forum;
24 aprilie Workshop ”Capacity building pentru asociațiile de pacienți”.Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți este cel mai mare eveniment dedicate asociațiilor de pacienți și reunește aproximativ 200 de reprezentanți din întreaga țară. Dintre temele discutate enumerăm: Accesul pacienților la tratament și îngrijiri de sănătate, ”Fețele discriminării – o dezbatere despre discriminarea pacienților cronici din România, Directiva Cross Border, Relația mass media asociațiile de pacienți, Strategia națională pentru protecția pacienților cronici.
La sfârșitul Forumului, vom realiza un document de poziție cu principalele probleme identificate.
 
 
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii