Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Preşedintelui Senatului României, Crin Antonescu, cu prilejul comemorării a 80 de ani de la asasinarea lui Ion Gheorghe Duca

ro

29 Dec, 2013 11:23 1194 Marime text
PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Mesajul Preşedintelui Senatului României, Crin Antonescu, cu prilejul comemorării a 80 de ani de la asasinarea lui Ion Gheorghe Duca
 
,,Se împlinesc 80 de ani de la una dintre cele mai negre pagini din istoria României interbelice – asasinarea lui Ion Gheorghe Duca, prim-ministru în funcţie la acea vreme, una dintre cele mai proeminente personalităţi în domeniul politic şi diplomatic din secolul trecut.
I.G. Duca a fost un om politic remarcabil, caracterizat de o modestie extraordinară.     A avut o carieră politică fulminantă, uimitoare atât prin iuţeala ascensiunii sale, cât și prin finalul ei tragic. I.G. Duca s-a remarcat ca un teoretician de elită al liberalismului, sintetizând în numeroase lucrări şi discursuri principiile doctrinei liberale, ca un promotor al politicii României în afara graniţelor, ca un adept al lumii noi, al societăţii moderne.
Se cuvine să ne amintim de activitatea desfăşurată de I.G. Duca ca om politic liberal, care a deţinut, pe rând, funcţiile de ministru al educaţiei, ministru al agriculturii, ministru al afacerilor externe, ministru al afacerilor interne şi preşedinte al Consiliului de Miniştri al României.
Susţinea democraţia şi considera că poate fi un factor de schimbare care duce la progresul şi modernizarea societăţilor şi, nu în ultimul rând, la libertatea popoarelor. În viziunea lui, democraţia putea institui un dialog al tuturor forţelor active ale societăţii, prin intermediul căruia erau identificate problemele societăţii, erau ierarhizate priorităţile şi puteau fi găsite cele mai bune soluţii de care să beneficieze fiecare cetăţean în parte şi societatea în ansamblu.
I.G. Duca nu şi-a putut desăvârşi opera politică şi nici nu şi-a putut îndeplini mandatul de prim-ministru, fiind răpus, în mod nedemn, pe peronul gării din Sinaia în seara zilei de 29 decembrie 1933.
Memoria sa va rămâne vie în conştiinţa poporului nostru ca un exemplu de patriotism, de sacrificiu în slujba statului şi societăţii româneşti, de consecvenţă, de onestitate şi de moralitate. Ion Gheorghe Duca fost un intelectual de înaltă ţinută faţă de care se cuvine să adresăm, întotdeauna, cuvinte de preţuire.
 
                29 decembrie 2013                                                                      Direcţia de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii