Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu prim-ministrul Republicii Albania, domnul Edi Rama

ro

28 Feb, 2015 12:09 967 Marime text
Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, avut astăzi, 27 februarie 2015, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Albania, domnul Edi Rama.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Senatului a salutat prezenţa la Bucureşti a înaltului oaspete, subliniind importanţa şi trăinicia relaţiei tradiţionale de prietenie dintre cele două ţari. Oficialul român a abordat tematica cooperării româno-albaneze în cadrul bilateral, atât prin prisma perspectivelor de aderare a Republicii Albania la UE cât şi a schimburilor economice şi culturale.
În acest context, preşedintele Senatului a felicitat partea albaneză pentru obţinerea, în cursul anului 2014, a statului de ţară candidată la UE şi pentru progresele realizate, în ultima perioadă, privind începerea procesului de negociere. De asemenea, partea română a subliniat că, din punct de vedere al securităţii şi stabilităţii politice şi economice este important, atât pentru Albania, cât şi pentru regiunea Balcanilor de Vest şi continentul european, ca această ţară să devină membră a Uniunii Europene. În acest sens, preşedintele Senatului a recomandat continuarea susţinută a proceselor de reforme structurale interne în vederea începerea procesului de negociere.

În planul relaţiei bilaterale, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a pledat, de asemenea, pentru întărirea legăturilor culturale dintre cele două ţări. Prim-ministrul Republicii Albania a mulţumit părţii române pentru sprijinul constant şi prietenesc arătat în procesul de aderare la UE. De asemenea, domnia sa a apreciat că există un moment favorabil în relaţia bilaterală, care trebuie fructificat în sensul dezvoltării cooperării economice şi culturale, prin investiţii româneşti în Albania, prin burse de studii acordate studenţilor albanezi în România, dar şi prin creşterea numărului de turişti români în Albania.
În încheierea discuţiilor, partea albaneză a adresat preşedintelui Senatului României, în numele preşedintelui Parlamentului albanez, invitaţia de a efectua o vizită oficială la Tirana.

La întrevedere, din partea Senatului României, a participat domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului.
Din delegaţia oficială albaneză au făcut parte ministrul muncii și protecției sociale, domnul Erion Veliaj, precum şi membri ai Parlamentului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii