Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Participarea Delegaţiei Senatului la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE (Viena, 25 – 26 februarie 2016)

ro

29 Feb, 2016 17:19 1322 Marime text
Participarea Delegaţiei Senatului la Reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE (Viena, 25 – 26 februarie 2016)
 
Domnul senator Vasile Nistor, vicepreşedinte al Senatului, doamna senator Doina Silistru, vice-lider al Grupului parlamentar al PSD şi domnul senator Puiu Haşotti, membri titulari ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, au participat, în perioada 25 - 26 februarie 2016, la Viena, la Centrul de Conferinţe Hofburg, la cea de a 15-a Reuniune de iarnă a Adunării.
 
În sesiunea de deschidere a Reuniunii, doamna Christine Muttonen, vicepreşedinta Delegaţiei Parlamentului Austriei la AP OSCE, a adresat o alocuţiune de bun venit în numele doamnei Doris Bures, Preşedinta Consiliului Naţional al Austriei. S-au mai adresat participanţilor domnul Ilkka Kanerva, Preşedintele AP OSCE şi domnul Gernot Erler, Reprezentantul special al guvernului federal al Germaniei pentru Preşedinţia germană a OSCE în anul 2016.  
 
Cele trei comisii generale ale AP OSCE au organizat dezbateri speciale, după cum urmează: securitatea transnaţională în regiunea OSCE: combaterea terorismului - Comisia generală pentru probleme politice şi de securitate; managementul migraţiei: oportunităţi şi provocări economice în regiunea OSCE - Comisia generală pentru economie, ştiinţă, tehnologie şi mediu; drepturile omului aplicabile migranţilor şi refugiaţilor - Comisia generală pentru democraţie, drepturile omului şi chestiuni umanitare.
 
Domnul ambasador Cristian Istrate, şeful Misiunii Permanente a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, a susţinut un discurs la Comisia generală pentru probleme politice şi de securitate, în calitate de preşedinte al Comitetului de Securitate al OSCE.
 
În ultima zi a reuniunii, în cadrul sesiunii comune a celor trei comisii generale, a avut loc dezbaterea specială privind criza migranţilor şi refugiaţilor în spaţiul OSCE: consolidarea unui răspuns comun, în deschiderea căreia a avut o intervenţie Comisarul UE pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, domnul Christos Stylianides. 
 
Domnul senator Puiu Haşotti a luat cuvântul în cadrul dezbaterii speciale, subliniind importanţa implementării angajamentelor OSCE în domeniile migraţiei, managementului frontierelor şi al combaterii traficului de persoane, ca parte a răspunsului acestei organizaţii la provocările actuale în materie de securitate, terorism şi migraţie ilegală în spaţiul OSCE.

Senatorul român a menţionat că România a pledat în mod constant pentru o abordare strategică cuprinzătoare a cauzelor primare ale migraţiei, care să includă măsuri economice, sociale şi educaţionale în statele de origine, precum şi soluţionarea conflictelor şi situaţiilor de criză aflate la originea situaţiei actuale. Ţinând seama de interacţiunea OSCE cu Partenerii de Cooperare Mediteraneeni şi Asiatici, OSCE ar putea oferi o platformă regională pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între statele de origine, de tranzit şi de destinaţie ale imigranţilor şi refugiaţilor, cu accent pe abordarea multidimensională a surselor insecurităţii.

În marja Reuniunii de iarnă a AP OSCE, domnul vicepreşedinte al Senatului Vasile Nistor, în calitate de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Austria, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Consiliul Naţional al Austriei, domnul Peter Wittmann. Cu acest prilej, au fost abordate chestiuni de interes comun, precum: conflictul din Ucraina; situaţia politică din Republica Moldova; criza imigranţilor, costurile ei sociale şi modalităţile de gestionare de către fiecare din cele două ţări; cooperarea bilaterală în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei; situaţia comunităţii româneşti din Austria; proiectele strategice privind Regiunea Dunării; obiectivele comune în planul cooperării parlamentare româno-austriece.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii