Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Întrevederea domnului senator Sebastian Grapă cu domnul Chafik Rachadi, vicepreședinte al Camerei Reprezentanților din Parlamentul marocan

ro

02 Dec, 2015 17:32 1141 Marime text
Pe data 27 noiembrie 2015, a avut loc întrevederea domnului senator Sebastian Grapă, președintele Grupului de prietenie România-Maroc din Parlamentul României,  cu dl. Chafik Rachadi, vicepreședinte al Camerei Reprezentanților din Parlamentul marocan.

Întrevederea a avut loc  în marja celei de-a 46 Adunări Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, găzduită la București de Senatul României, în perioada 25-27 noiembrie a.c., oaspetele marocan participând la această reuniune internațională cu statut de invitat, atât în calitatea sa de membru al Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana, cât și ca vicepreședinte al  Camerei Reprezentanților din Parlamentul marocan.

Domnul Chafik Rachadi a fost însoțit la întrevedere de E.S. dna Faouz El Achchabi, ambasadorul Regatului Maroc la București și de dl. Nacim Tourougui, ministru-consilier în cadrul Ambasadei Regatului Maroc la București.

În debutul întrevederii, oaspetele marocan și-a exprimat sentimentele de compasiune pentru recenta tragedie de la București, urmare a  incendiului de la clubul Colectiv din noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, tragedie pentru care Guvernul României a decretat trei zile de doliu național.
Vicepreședintele Camerei Reprezentanților din Regatul Maroc a subliniat importanța diplomației parlamentare în extinderea și consolidarea relațiilor politice, economice și culturale dintre România și Maroc și, în acest context, impresia excepțională lăsată la toate nivelele unde s-au organizat întrevederi politice cu prilejul ultimei vizite în Maroc (14-19 septembrie 2014) a delegației Grupului de prietenie România-Maroc din Parlamentul României, delegație condusă de senatorul Sebastian Grapă, președintele acestui Grup.

Atât partea română, cât și cea marocană,  au menționat rolul deosebit pe care îl au, în ridicarea nivelului relațiilor bilaterale România-Maroc, inițiativele venite de la toate nivelele vieții publice din cele două țări, în această direcție conturându-se ca o prioritate realizarea a cât mai multe legături de înfrățire atât între orașe (localități) române și marocane, cât și între instituții reprezentative (de exemplu, universități)din România și Maroc.

Oaspetele marocan a ținut să împărtășească gazdelor  unele experiențe deosebite  înregistrate în cadrul schimburilor parlamentare inițiate de Parlamentul marocan și a amintit cu acest prilej constituirea unei Comisii parlamentare mixte marocano-canadiană în cadrul Parlamentului din Quebec (Adunarea Națională din Quebec), structură care și-a propus să gestioneze într-un mod dinamic realizarea colaborării dintre cele două Parlamente.

Participanții la întrevedere au propus realizarea unei asemenea comisii și în cadrul Parlamentului României și al Parlamentului Regatului Maroc, cu sprijinul conducerii celor două instituții parlamentare și al ambasadelor țărilor respective, România și Maroc, de la Rabat și București.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii