Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia juridica a Senatului

ro

29 Sep, 2010 18:11 1021 Marime text

Marţi, 28 noiembrie 2010 a avut loc întrevederea preşedintelui Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, domnul senator Toni Greblă cu membrii delegaţiei Comisiei pentru justiţie din Parlamentul Regatului Norvegiei.

La întrevedere au mai participat membri ai Comisiei pentru politică externă şi ai Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României.

Partea norvegiană a fost interesată de modul în care România se pregăteşte pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de măsurile de restructurare a poliţiei române în acest context, precum şi de situaţia populaţiei de etnie romă şi integrarea socială a acesteia.

Domnul senator Toni Greblă a explicat părţii norvegiene contextul istoric în care cetăţenii români se bucură de dreptul la libera circulaţie în Europa, detaliind măsurile concrete întreprinse de către statul român pentru a combate infracţionalitatea în rândul cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul altor state. În acest sens, există o experienţă pozitivă în privinţa colaborării poliţiştilor români cu poliţiştii din Italia şi Spania, experienţă care ar putea fi aplicată şi în raport cu alte state unde sunt semnalate probleme.

Au fost întreprinse măsuri în plan legislativ, şi anume: modificarea de către Senatul României a legii privind poliţia de frontieră, prin care ofiţerii poliţiei de frontieră au primit competenţă teritorială naţională de urmărire a infractorilor care comit infracţiuni în legătură cu domeniul lor de competenţă pe întreg teritoriul României şi pe teritoriul statelor vecine, în limitele acordurilor de cooperare între cele două state. De asemenea, a fost modificată Legea nr.248/2005 privind dreptul la liberă circulaţie a cetăţenilor români pe teritoriul altor state, prin care s-au abrogat interdicţiile privind libera circulaţie a persoanelor repatriate prin acorduri de readmisie semnate de România cu alte state membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat a vorbit şi despre consensul politic şi colaborarea tuturor partidelor parlamentare din România pentru îndeplinirea obiectivului de aderare la Spaţiul Schengen, fapt salutat de către partea norvegiană.

Atât partea română, cât şi membrii delegaţiei norvegiene au fost de acord asupra necesităţii unei colaborări mai strânse la nivel guvernamental în vederea dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două ţări în raport cu potenţialul important existent.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii