Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, rezultate financiare T3

ro

11 Nov, 2010 23:25 1607 Marime text
Segmentul de rafinare
  • îmbunătăţirea profitului operaţional cu 11,1 milioane USD
  • scăderea cu 18% a costurilor de procesare şi cu 28% a cheltuielilor administrative
  • continuarea proiectelor de sustenabilitate şi eficienţă operaţională

Sectorul de distribuţie

  • creşterea cu 7% a punctelor de distribuţie carburanţi (staţii proprii, Partener Rompetrol, staţii Expres şi baze înterne)

investiţii de peste un milion USD pentru continuarea programului de înnoire a parcului de butelii

Sectorul de petrochimie

  • rezultat operaţional pozitiv
  • reducerea nivelului cheltuielilor general-administrative cu 15% faţă de T3 2009

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a înregistrat în T3 o cifră consolidată* de afaceri de aproximativ 953 milioane USD şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 18 milioane USD, în creştere faţă de un nivel de aproximativ 4 milioane USD înregistrat în aceeaşi perioada din 2009.

În perioada mentionată, compania şi-a îmbunătăţit cu aproximativ 50% rezultatul net faţă de perioada similară din 2009, acesta fiind în continuare negativ (de la 40 milioane USD în T3 2009 la 20,5 milioane USD). Aceste rezultate vin pe fondul evoluţiei pozitive a unor indicatori specifici industriei petroliere (marja de rafinare, cotaţia produselor petroliere) şi a îmbunătăţirii activităţii operaţionale a companiei, fiind afectate de contracţia semnificativă a pieţei de profil şi a îndicatorilor macroeconomici interni (rata inflaţiei, cursul valutar USD/EURO).

Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat în T3 o cifră de afaceri de 774 milioane USD, în creştere cu 16% faţă de 2009, precum şi o îmbunătăţire cu 11,1 milioane a EBITDA, până la un nivel negativ de 7,3 milioane USD.

De asemenea, rezultatul net obţinut de Rompetrol Rafinare în T3 a înregistrat o îmbunătăţire cu 10,5 milioane USD, faţă de nivelul consemnat în perioada iulie - septembrie 2009, respectiv 29,8 milioane USD, acesta fiind în continuare negativ.

Pe fondul opririi programate a rafinariei Petromidia şi implicit a scăderii cu 13% a cantităţilor totale de materii prime procesate, până la un nivel de peste 900.000 de tone, vânzările totale de carburanţi ale segmentului de rafinare în T3 s-au ridicat la 640.000 de tone. Dintre acestea, livrările pe plan intern au scăzut cu 5% şi cu 16% pe piaţa externă.

Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals şi-au întrerupt din 20 septembrie activitatea de profil pentru realizarea lucrărilor aferente reviziei generale programate (lucrări de întreţinere la 600 de utilaje şi 2.000 de conducte şi ulterior reautorizarea acestora, integrarea a peste 400 de noi echipamente şi dispozitive).

Segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, a obţinut în perioada iulie - septembrie o creştere cu 7% a rezultatului operaţional (EBITDA), de la 17,1 milioane USD în T3 2009 la 18,4 milioane USD, pe fondul unei îmbunătăţiri cu 1,3 milioane USD a rezultatului net, până la un nivel negativ de 7,4 milioane USD. În acelaşi timp, cifra de afaceri realizată s-a ridicat la aproximativ 603 de milioane USD, în creştere cu 5% faţă de nivelul din 2009.

Rezultatele pozitive înregistrate pe acest segment au fost susţinute de optimizarea şi reducerea costurilor de transport şi comercializare a carburanţilor Rompetrol, dar şi de extinderea cu 7% a reţelei proprii de distribuţie carburanţi. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie 2010, Rompetrol Downstream opera un număr de 797 puncte de distribuţie(131 staţii proprii, 152 staţii Partener Rompetrol, 161 staţii Rompetrol Expres şi 353 de staţii interne), la care se adaugă şi 258 de staţii de distributie GPL-ul auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii.

În T3, Rompetrol Gas a alocat peste un milion USD pentru continuarea programului de înnoire a parcului de butelii, compania finalizand în luna iunie lucrarile la noul terminal de îmbuteliere GPL din judeţul Bacău, o investiţie totală de peste 11 milioane USD. În acelaşi timp, Rompetrol Downstream a încheiat lucrarile de extindere/modernizare a unei staţii din localitatea Viilor, judeţul Constanţa.

Companiile aferente segmentului de distribuţie au reuşit menţinerea vânzărilor de produse petroliere la unui nivel similar celui din T3 2009 (393.000 de tone), remarcându-se doar o usoară scădere pe segmentul de retail, în timp ce segmentul de wholesale a rămas constant. În condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale carburanţilor au crescut cu 16% pentru motorină şi 7% pentru benzine, Rompetrol Downstream şi-a diminuat în T3 marjele comerciale cu 14% pentru segmentul de retail, marja pe wholesale fiind în creştere cu 2%.

În ceea ce priveşte segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, acesta a înregistrat în T3 un rezultat pozitiv al profitului net (de 2,7 milioane USD), faţă de o valoare negativă de 1,5 milioane USD în T3 2009, raportat la o diminuare cu 5% a cifrei de afaceri, până la un nivel de 67 milioane USD. În acelaşi timp, compania şi-a îmbunătăţit rezultatul operaţional (EBITDA), de la 3 milioane USD la 6,1 milioane USD.

Valoarea pozitivă a profitului net, precum şi al EBITDA, a fost susţinută în principal de creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petrochimice, precum şi a marjelor pozitive înregistrate, pe fondul unei scăderi de aproximativ 19% a vânzărilor.

Rompetrol Rafinare a achitat în luna august 71 milioane de USD (51 milioane Euro) în contul obligaţiunilor emise de companie, în baza Convenţiei de Emisiune încheiata între Rompetrol Rafinare şi Ministerul Finantelor Publice în decembrie 2003. Pe lângă această sumă, compania a achitat în perioada 2004 - 2010 dobânzi aferente obligaţiunilor în valoare totală de peste 250 de milioane USD (182,4 milioane Euro).

Conform prevederilor legale şi contractuale (OUG 118/2003 şi Convenţia de Emisiune), obligaţiunile nerăscumpărate până la data scadenţei (30 Septembrie 2010) au fost convertite în acţiuni. În urma acestei operaţiuni, valoarea rezultată a fost atribuită Statului Român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice sub forma majorării capitalului social, acesta deţinând astfel 44,6% din valoarea totală a capitalului social, şi a reprezentat şi o majorare de capital (în cuantum egal) în favoarea acţionarilor existenţi ai Societăţii la data de 18.10.2010.

Compania a continuat şi în primele 9 luni ale anului să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a contribuţiei către bugetele locale şi centrale ridicându-se la aproximativ 1,2 miliarde USD, în creştere cu peste 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele noua luni ale anului, exporturile totale ale Rompetrol Rafinare, împreună cu subsidiarele sale Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas, au atins un nivel de peste 774 milioane USD, în creştere cu 10% faţă de perioada din 2009.

*Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.).

** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Înternaţionale de Raportare Financiara (IFRS).

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii