Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Necesitatea de revizuire şi transparenţă în evaluarea riscului nuclear"

ro

23 Mar, 2011 16:46 915 Marime text

În aceste ultime zile am urmărit cu toţii evenimentele teribile care se desfăşoară în Japonia, evenimente care au ţinut în suspans întreaga lume şi ne-au reamintit cât de vulnerabili suntem în faţa naturii dezlănţuite. În acelaşi timp, dezastrul cu care se confruntă poporul japonez a readus în discuţie potenţialul risc pe care îl comportă energia nucleară şi importanţa respectării cu stricteţe a celor mai înalte standarde de securitate.

Aceste evenimente ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toate ţările care operează reactoare nucleare, inclusiv pentru România. Compromisurile făcute în respectarea standardelor de securitate pe motiv că răul cel mai mare nu se va întampla, este una greşită. Exemplul Japoniei trebuie să ne înveţe că nu pot fi făcute compromisuri când este vorba de siguranţă. În acest moment, se impune ca autorităţile competente să înceapă o revizuire a planurilor de acţiune în caz de accident nuclear, în colaborare cu autorităţile locale. Trebuie, de asemenea, revizuită analiza comportării sistemelor nucleare în caz de forţă majoră (cutremur, incendiu, impact şi acte de terorism), precum şi evaluarea riscurilor radiologice la evenimente nucleare. Cu siguranţă, planurile şi strategiile noastre nu sunt infailibile, cum nu au fost nici cele japoneze, iar o actualizare este necesară şi indicată. Avem, în acest sens, exemplul mai multor state europene care au demarat verificări ale propriilor centrale nucleare sau îşi reconsideră planurile de extindere a sistemului nuclear.

Trebuie, totodată, avută în vedere o mai mare transparenţă în abordarea problematicii domeniului nuclear. În ultimii aproape doi ani, am atras atenţia în nenumărate rânduri asupra problemelor existente în instituţiile responsabile cu securitatea şi controlul activităţilor nucleare. Am depus interpelări cu privire la situaţia din cadrul CNCAN, afectată de reduceri excesive de personal, de o politică managerială lipsită de competenţă şi viziune, şi de nepăsarea de care a dat dovadă Guvernul României în tot acest timp. Am strâns, în două rânduri, semnăturile necesare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă care să investigheze modul în care CNCAN îşi desfăşoară activitatea. La interpelarile depuse, nici până în ziua de azi nu am primit niciun răspuns, iar activitatea CNCAN nu a fost supusă unei verificări amănunţite în ciuda rapoartelor mai mult decât nefavorabile venite din partea Corpului de control al Guvernului sau al Curţii de Conturi. Pe fondul interesului stârnit de situaţia din Japonia, senatorii USL au iniţiat demersurile pentru înfiinţarea unei comisii de analiză privind siguranţa nucleară. Oare acest demers va avea sorţi de izbândă sau va fi ignorat aşa cum au fost cele două propuneri făcute la Camera Deputaţilor?

Această lipsă de transparenţă se traduce şi printr-o lipsă a comunicării publice. Am fost de-a dreptul impresionată de răspunsul cetăţenilor japonezi la aceste evenimente critice. Această reacţie îşi are rădăcinile într-o educare şi informare temeinică a populaţiei cu privire la domeniul nuclear şi reprezintă un factor esenţial în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Din păcate, la acest capitol, suntem deficitari. Printre altele, în urma reducerilor de personal operate în agenţiile aflate în subordinea Guvernului, departamentul de relaţii publice din cadrul CNCAN a fost practic desfiinţat. Proiectele de informare a publicului sunt inexistente, nu există acţiuni cu obiective de educare precise, şi nici măcar autorităţile şi locuitorii din Cernavodă nu sunt informaţi adecvat despre desfăşurarea activităţii din centrala nucleară.

În plus, am iniţiat o propunere legislativă care prevede ca CNCAN să fie trecut în subordinea Parlamentului. S-ar asigura astfel atât independenţa, cât si resursele necesare funcţionării instituţiei la cele mai înalte standarde şi s-ar elimina un potenţial conflict de interese între instituţii însărcinate cu dezvoltarea şi respectiv, autorizarea sistemului nuclear. De asemenea, rolul Parlamentului va încuraja dezbaterile deschise şi transparenţa în acest domeniu. Siguranţa nucleară este un subiect mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate şi consider că se impune o analiză profundă a strategiilor şi a planurilor existente precum şi promovarea transparenţei în acest domeniu prin acţiuni concrete menite să educe populaţia şi să permită o supervizare atentă a sectorului nuclear.

22.03.2011

Deputat PSD

Ileana Cristina Dumitrache

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii