Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Răspunsul Ministerul Mediului la adresa formulată de Primăria Năvodari - Groapa de deseuri a italienilor nu mai are acord de mediu!

ro

16 May, 2011 22:27 1256 Marime text

Scandalul legat de groapa de deseuri este departe de a se fi încheiat, atâta timp cât italianul Roberto Vincentelli insistă să transforme orasul Năvodari în zonă de poluare maximă. Institutiile statului au fost solicitate să îsi exprime puncte de vedere privind legalitatea acestei investitii pe care năvodărenii nu o doresc, pentru că sunt constienti că ea nu va aduce nimic bun orasului.

Mai mult, se stie că există un dosar penal în lucru, procurorul de caz precizând că există elemente de încălcare gravă a legislatiei atunci când au fost făcute demersurile de autorizare a centrului de deseuri.

Astfel, pentru autorizare, au fost făcute falsuri în acte si au fost încălcate legi, de către fosta administratie. Anumite aspecte care îndreptătesc actuala administratie publică locală să nu fie de acord cu deschiderea centrului de depozitare deseuri au fost constatate si de reprezentantii Ministerului Mediului. Mai mult, constată reprezentantii acestui minister, "acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, în situatia în care autorizatia de construire nu a fost emisă până în prezent".

Astfel, Primăria orasului Năvodari, prin primarul Nicolae Matei, a solicitat, pe această temă, si opinia Ministerului Mediului, iar răspunsul a venit printr-o adresă semnată de secretarul de stat Marin Anton, care specifică următoarele: "Potrivit legislatiei în vigoare, la momentul solicitării acordului de mediu, respectiv art.9 alin 1, din Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului nr.860/2002, pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu, cu modificările ulterioare, solicitarea acordului de mediu a fost însotită de fisa tehnică privind conditiile de protectie a mediului (anexă la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislatiei în vigoare privind autorizarea lucrărilor de constructii). Documentatia care a stat la baza emiterii acordului de mediu nr. 3/2008 a inclus si certificatul de urbanism nr. 718/20.12.2007, emis de Primăria Năvodari ulterior Hotărârii Consiliului Local Năvodari nr. 37/2005, cu privire la interzicerea amplasării pe teritoriul orasului

Năvodari a unui depozit pentru depunerea deseurilor industriale toxice". Se poate vedea asadar, si din acest răspuns venit de la Ministerul Mediului, că o hotărâre de consiliu a fost ignorată, fiind emis un certificate de urbanism fără a se tine cont de interzicerea depozitelor de deseuri pe raza localitătii!

Răspunsul secretarului de stat, remis Primăriei Năvodari, mai precizează însă si faptul că: "În conformitate cu prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de constructii, cu modificările si completările ulterioare, executarea lucrărilor de constructii este permisă numai pe baza unei autorizatii de construire. (...) Din documentatia transmisă de dumneavoastră, deducem nu numai că autorizatia de construire nu a fost emisă, dar si faptul că în 27.02.2009 Consiliul Local Năvodari a emis Hotărârea nr.36 prin care se interzic amplasarea pe teritoriul orasului Năvodari a deseurilor de orice natură".

"Potrivit prevederilor art. 49 alin2 din Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului, cu modificările ulterioare, acordul de mediu este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, dar îsi pierde valabilitatea dacă lucrările de investitii pentru care a fost eliberat nu încep în maximum 2 ani de la data emiterii. Având în vedere cele susmentionate, considerăm că acordul de mediu si-a pierdut valabilitatea, în situatia în care autorizatia de construire nu a fost emisă până în prezent, lucrările de investitii neputând fi astfel demarate", concluzionează secretarul de stat Marin Anton, în răspunsul tranmis Primăriei Năvodari.

#DEPARTEMENT MASS MEDIA#

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii