Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PSD Sorin-Ovidiu Bota are în vedere promovarea invenţiilor

ro

20 Dec, 2010 18:05 880 Marime text
Senatorul PSD de Maramureş, Sorin-Ovidiu Bota, este iniţiatorul unei propuneri legislative privind promovarea invenţiilor, care a fost înaintată, săptămâna aceasta, Biroului Permanent al Senatului in vederea dezbaterii şi adoptării.

Această iniţiativă legislativă îşi propune să stimuleze activitatea de cercetare şi inovare prin asigurarea unui cadru legal de valorificare a vârfurilor inteligentei româneşti, mai exact se doreşte stabilirea unui raport direct de colaborare între autoritatea centrală (Ministerul Economiei) şi persoana fizică a inventatorului pentru un beneficiu mutual.

În prezent, cadrul legislativ care tratează problematica brevetelor de invenţie din România, Legea nr. 64/1991, republicată în M.O. din data de 8/8/2007 ca nr. 541/2007, nu creează condiţii prielnice pentru ca statul român şi inventatorul să-şi fuzioneze eforturile pentru a contribui la dezvoltarea ţării şi la bunăstarea populaţiei.

Senatorul social-democrat consideră că, în România, capitalul şi proprietatea intelectuală, cercetarea şi inovarea, nu au fost tratate până acum cu prea mare atenţie, deşi inventatorii români câştigă numeroase premii şi medalii la saloanele internaţionale de inovaţii, în cele mai multe dintre cazuri, ei nefiind recompensaţi nici moral, nici material de către statul român. În schimb, ţări ca SUA achiziţionează inovaţii produse de români şi le pun imediat în aplicare.

În acest context, propunerea legislativă îşi găseşte oportunitatea deoarece are interesul de a valorifica aceste invenţii în diverse ramuri ale economiei pentru beneficiul societăţii româneşti în ansamblu, conchide d-l senator Sorin-Ovidiu Bota.

Grupul Senatorial PSD+PC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii