Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce scad veniturile bugetare și rectificările sunt iarăși negative?

ro

25 Oct, 2013 19:04 1081 Marime text
Finanțele unei țări și Credibilitatea nu sunt chewing gum. Avem o mare cădere la veniturile bugetare, cu aproape 4 miliarde lei față de nivelul estimat la începutul anului. Este un paradox marca USL în condițiile unei creșteri economice estimate aproape de 2% și în condițiile extinderii bazei de impozitare în acest an. Avem 30 de taxe noi și impozite majorate în acest an. 
 
Această cădere a veniturilor bugetare are la bază mai multe erori ale guvernării:
 
1. Estimările au fost mult prea optimiste pentru acest an. 
Diletantismul miniștrilor de buget și finanțe, nepriceperea Premierului, costă România. Acest cost e plătit de români. Nu sunt bani pentru școli, spitale sau drumuri. Puterea de cumpărare scade vizibil. De pildă, cu 100 lei anul trecut cumpăram 19 litri de benzină. Acum, cu aceeași sumă, mai putem alimenta mașina cu numai 18 litri. Unde ajunge puterea de cumpărare a românilor cu USL în fruntea țării? Guvernul Ponta creează zilnic haos financiar, taxe și impozite, apoi se așteaptă ca românul să-și dea sufletul să plătească. A creat plus valoare în vreun domeniu Guvernul Ponta? Nu, atunci de unde să plătească românul, de ce să susțină un guvern incapabil? Disputele coaliției guvernamentale sunt în jurul taxării, nu al unui proiect de țară. Nu știa Guvernul ca veniturile bugetare scad de când a pornit cruciada împotriva românului, împotriva afacerilor lui? Să credem că PNL-ul, care are prin dl. Chițoiu portofoliul finanțelor, l-a mințit pe Prim ministrul Ponta? Să se fi ajuns în acest moment ca membrii guvernului să se mintă între ei? Posibil, după lungul șir de promisiuni electorale neonorate, astăzi membrii USL nu mai știu pe cine să mintă.
 
2. Proasta colectare a taxelor și explozia evaziunii fiscale. 
Tendința negativă a fost semnalată de Consiliul Fiscal încă din raportul pe execuția bugetară a anului 2012. În realitate, cei mai mari evazioniști fiscali sunt finanțatorii partidelor politice din USL și de aici vine penibila colectare a taxelor în România. Doar din TVA-ul necolectat pierdem 10 mld. euro anual, adică echivalentul unui plus de 100 euro pe lună la fiecare pensionar și la fiecare salariat al statului roman. Ne mai ajung și pentru construcția a 350 km de autostradă pe an, e adevărat, fără șpagă.
 
3. Diminuarea semnificativă a investițiilor publice și creșterea cheltuielilor cu personalul bugetar. 
Fără investiții o economie moare. Schimbarea filosofiei bugetare de dreapta, axată pe stimularea investițiilor și crearea de locuri de muncă, cu politicianismul de stânga, centrat pe taxe și în care sunt favorizate cheltuielile cu birocrația și funcționarea statului, a dus la creșterea șomajului și a firmelor intrate în insolvență, la scăderea profiturilor în mediul privat și la căderea investițiilor străine directe cu peste o treime în acest an.
 
4.  Ineficiența investițiilor publice și sufocarea politică a companiilor de stat. 
Mult mai puține față de anul trecut, se dovedesc că nu excelează nici în calitate. Nu au generat efectele benefice multiplicatoare dorite asupra economiei. Despre relansare economică nu putem vorbi.
USL are bani pentru clientela de partid dar nu are bani pentru alocațiile copiilor. Guvernul a crescut veniturile clientelei politice catapultate în consiliile de administrație și în adunările generale ale acționarilor din companiile de stat, în O.U.G. nr. 26/2013. PDL le-a limitat la 1% din salariul unui secretar de stat în plină criză economică. USL le-a crescut la 25% din salariul unui director general, fără niciun criteriu de performanță atașat, fără să depolitizeze acest sector hăituit politic și furat până la faliment. De unde venituri la buget?
 
5. USL a cerut românului să susțină risipa cheltuielilor publice și o mafie politică, nu un set de măsuri reformatoare.
Să vă dau câteva exemple concrete. Guvernul nu a găsit 7 milioane euro necesare pentru retehnologizarea Institutului Național de vaccinuri Cantacuzino, pentru a produce vaccinuri ieftine la nivel național, dar cumpără din import vaccinul necesar bebelușilor, hexavalent, pentru 28 milioane euro fără TVA, conform licitației închise pe 19 octombrie 2013. De patru ori mai mult. O altă gravă eroare cu premeditare a vicepremierului Dragnea ține de abrogarea deciziei guvernului PDL din 2010 de a limita actele adiționale la 10% din valoarea contractului, prin care cresc preţurile unor lucrări cu bani publici. Se traduce imediat în costuri mai mari pentru stat, contestații și lucrări publice blocate, licitații cu prețuri trucate. Oricine poate să se prezinte cu un preţ foarte mic pentru o lucrare și mizează pe faptul că va câştiga uşor diferența bani prin actele adiţionale.
Cercul se închide în jurul Guvernului Ponta, exercițiile de imagine, vorbele goale nu sunt de ajuns pentru a conduce o țară. Oltchim, CFR Marfă nu au adus niciun ban la buget, doar cheltuieli risipite pentru care nimeni nu răspunde. Sunt gafe fără precedent ca-ntr-o Românie medievală. Mai mult, miniștri sunt dați  jos cu DNA-ul! De la Fenechiu, la Vosganian.
 
În aceste condiții, deficitul bugetar riscă să fie ratat fără reducerea cheltuielilor proporțională cu căderea veniturilor bugetare. Opțiunea creșterii taxelor, a cotei unice la 22% în paralel cu TVA de 22%, ar avea un efect devastator: investițiile și consumul ar scădea și mai tare, puterea de cumpărare la fel, iar România sărăcește. Adevărul este că taxele au cumpărat prea puțină civilizație în România și prea multe privilegii pentru politicieni. Libertatea economică și reducerea taxelor, promovate de PDL și Guvernul său Alternativă, pot aduce mai multă prosperitate.
 
FMI-ul, cred, în ciuda criticilor primite, este un factor educativ într-un haos permanent. Ponta nu ascultă de Opoziție, dar îi este de frică de Merkel, de America, de FMI. Sigur, ține să păcălească pe toată lumea, dar de fiecare dată a dat înapoi.
 
Andreea PAUL
Prim-Vicepreședinte al PDL,
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii