Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 12 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila interpeleaza CE privind rolul politicii de coeziune ca raspuns la schimbarile demografice

ro

05 Mar, 2010 13:41 1311 Marime text

viorica-dancila.jpgBruxelles, 5 martie 2010

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (REGI), a interpelat, vineri, Comisia Europeană legat de rolul politicii de coeziune la nivel comunitar în ceea ce priveşte răspunsul la schimbările demografice.

"Zonele rurale din Europa sunt diverse din punct de vedere al populaţiei, a structurii demografice, economice şi sociale şi a pieţei forţei de muncă, dar tocmai această diversitate constituie bogăţia Uniunii. O mare parte din zonele rurale se confruntă cu dificultăţi pentru a face faţă provocărilor, iar capacitatea lor de a crea locuri de muncă durabile şi de calitate este mult mai redusă în comparaţie cu cea a zonelor urbane. Principalul sector care absoarbe forţă de muncă în mediul rural este cel al serviciilor, dar el este sub nivelul celui din mediul urban şi este dominat de sectorul public din cauza subdezvoltării sectorului serviciilor private", se arată în întrebarea scrisă adresată CE.

La nivelul Uniunii Europene zonele rurale reprezintă 91% din teritoriu, aici trăind circa 56% din populaţie. Aceste zone produc 45% din valoarea adăugată brută în UE27 şi reprezintă 53% din piaţa locurilor de muncă.

În opinia deputatei europene, "în ultimii ani asistăm la schimbări demografice semnificative. Pe de o parte este vorba de un proces de 'urbanizare' de lungă durată, în cadrul căruia populaţia activă părăseşte zonele rurale spre zone urbane mai îndepărtate de locul de origine şi un flux mai recent de 'contra-urbanizare', dinspre urban către regiunile rurale accesibile graţie noilor infrastructuri de transport, informatică şi comunicare".

Pe de altă parte, atrage atenţia europarlamentarul român, "statisticile europene înregistrează diferenţe semnificative între regiunile Uniunii atât la capitolul natalităţii, dar şi al mortalităţii, sau privind fluxurile migratoare". În acest context, Viorica Dăncilă a întrebat executivul european cum care va fi, în opinia sa, rolul politicii de coeziune la nivel comunitar din punct de vedere al răspunsului la schimbările demografice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii