Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Severin "SEAE trebuie construit pe baza principiilor responsabilitatii politice si bugetare, dar si al eficacitatii"

ro

10 Mar, 2010 17:06 1600 Marime text

adrian-severin-fight-back.jpgStrasbourg, 10 martie 2010

Vicepreşedintele în materie de politică externă şi apărare al socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (S&D), Adrian Severin, a declarat miercuri, în plenul PE, că Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) trebuie să fie o instituţie construită pe baza principiilor de responsabilitate politică şi bugetară, dar şi a principiului eficacităţii. Severin a schiţat totodată viziunea sa privind marile dosare de politică externă ale Uniunii Europene. Declaraţia a avut loc în cadrul dezbaterii raportului anual privind Politica externă şi de securitate comună a UE.

"Sper că putem cădea de acord asupra faptului că avem nevoie de o politică externă proactivă, ghidată de obiectivele noastre europene comune şi bazată pe valorile noastre comune. Această politică ar trebui să recunoască indivizibilitatea securităţii în lumea globalizată de astăzi, aceasta reprezentând o sursă de solidaritate a intereselor, atât în Uniunea Europeană, cât şi în afara ei. O astfel de politică cere şi presupune un instrument instituţional adecvat", a declarat Adrian Severin.

"Astfel, priorităţile sunt clare şi sunt bucuros să constat că cele pe care le voi menţiona sunt identice cu cele expuse de doamna Ashton (Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, n.red.): un Serviciu de Acţiune externă eficient, o politică de vecinătate vibrantă, o politică de extindere vizionară, parteneriate bine structurate cu actorii strategici, atât cei tradiţionali cât şi cei emergenţi, o strategie eficace în abordarea provocărilor globale, anume securitatea energetică, neproliferarea, migraţia, criminalitatea organizată transnaţională, expresia transnaţională a sărăciei, conflictele culturale ş.a.m.d.", a afirmat eurodeputatul.

În viziunea europarlamentarului român, în ceea ce priveşte Serviciul European de Acţiune Externă, este necesară o instituţie care ar trebui construită pe baza principiilor de responsabilitate politică şi bugetară, dar şi a principiului eficacităţii. "Nu am putea construi un Serviciu care să perpetueze vechea concurenţă între naţiuni sau actuala structură birocratică. Şeful cu două 'pălării' al acţiunii externe europene trebuie să le poarte pe ambele în acelaşi timp, astfel asigurând unitatea Serviciului şi coerenţa acţiunii sale", consideră Severin.

"În ceea ce priveşte spaţiul de vecinătate, avem nevoie de o abordare care nu exclude Rusia şi Turcia. În zona Mării Negre, trebuie să avansăm de la Sinergie la Strategie. În privinţa conflictelor îngheţate avem nevoie de iniţiative regionale şi de mecanisme de cooperare şi securitate regională, garantate de dreptul internaţional. Cât priveşte securitatea globală, avem nevoie de o nouă configurare care să reflecte noile realităţi ale ordinii post-bipolare. Trebuie să ne promovăm valorile în lume, dar de o manieră seculară, şi nu ca nişte noi cruciaţi", a explicat liderul S&D, precizând că, în opinia sa, aceste priorităţi se circumscriu unei sarcini herculeene. "Să lucrăm prin urmare împreună, Parlamentul, Comisia şi Consiliul, în vederea îndeplinirii acestei sarcini", a conchis el.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii