Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb "E important sa adoptam o Carta Europeana a Drepturilor Femeii"

ro

09 Mar, 2010 19:01 1480 Marime text

rovana-plumb.jpgStrasbourg, 9 martie 2010

Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membră a Comisiei pentru afaceri sociale şi ocuparea forţei de muncă a Parlamentului European (EMPL), a declarat luni, în plenul PE, că este necesară adoptarea, de către Comisia Europeană, a unui pachet legislativ care să elimine diferenţele salariale între femei şi bărbaţi, existente pe piaţa muncii. Doamna Plumb, care este şi Preşedinta Organizaţiei de femei a PSD, a pledat totodată pentru adoptarea, la nivelul Uniunii Europene, a proiectului social-democrat al unei Carte Europene a Drepturilor Femeii.

"Datele Eurostat prezintă o tendinţă îmbucurătoare: dacă în anii ‘70 femeile nu reprezentau nici 30% din piaţa muncii europeană, în 2008 ajunseseră la 43%, iar criza globală le-a împins la aproximativ 50%. România face şi ea parte din acest trend ca urmare a crizei economice care a lovit sectoarele de activitate ocupate preponderent de bărbaţi", a declarat europarlamentarul român.

Deputata europeană a atras însă atenţia că pe piaţa muncii există diferenţe salariale între femei şi bărbaţi şi, de aceea, este necesară adoptarea de către Comisia Europeană a unui pachet legislativ care să elimine aceste diferenţe şi să favorizeze o mai mare participare a femeilor pe piaţa muncii. Acest pachet legislativ trebuie să facă parte din "Strategia UE 2020", în opinia doamnei Plumb.

"Consider importantă adoptarea, de către UE, a Cartei Europene a Drepturilor Femeii, un mecanism important în realizarea egalităţii pe plan social, economic şi politic, la care să lucreze împreună instituţiile europene şi societatea civilă", a conchis ea.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a femeii, socialiştii şi democraţii europeni au făcut un apel la adoptarea unei Carte Europene a Drepturilor Femeii, o prioritate a acestei familii politice în alegerile europene din iunie 2009. "Salutăm sprijinul recent pentru iniţiativa noastră manifestat de Preşedintelui CE Barroso şi de comisarul Reding. Totuşi, aşteptăm acum acţiune din partea Comisiei, o trecere la un plan concret de acţiune care să definească o Cartă Europeană a Drepturilor Femeii şi să pregătească o directivă UE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor", a declarat, în acest context, Preşedinta Organizaţiei de femei a Partidului Socialiştilor Europeni ("PES Women / Femeile PES"), Zita Gurmai. Doamna Plumb este vicepreşedintă a "Femeilor PES".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii