Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:16 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb critica lipsa unei viziuni clare in ceea ce priveste Strategia UE 2020

ro

23 Mar, 2010 14:41 1433 Marime text

rovana-plumb.jpg22 martie 2010

Eurodeputata PSD Rovana Plumb a făcut parte din Delegaţia la nivel înalt a socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D) care a participat, în perioada 18-20 martie, în Extremadura (Spania), la seminarul de lansare a campaniei pentru "slujbe verzi". Cu aceasta ocazie, deputata europeană a criticat lipsa unei viziuni clare în ceea ce priveşte Strategia UE 2020, la nivelul statelor europene existând un vid de informaţii în ceea ce priveşte modalitatea de implementare a strategiei şi instrumentele financiare necesare în acest sens.

Legat de Strategia UE 2020, europarlamentarul social-democrat a subliniat necesitatea creării de locuri de muncă verzi, ca factor pozitiv asupra protecţiei mediului şi a forţei de muncă. „Încălzirea globală şi adaptarea la consecinţele acesteia au schimbat structura forţei de muncă, factorii de producţie din zonele agricole, turistice sau pescuit au pierdut din consistenţă şi au determinat pierderea locurilor de munca în cadrul anumitor sectoare şi regiuni", a afirmat ea.

"Intr-o perioadă în care UE se confruntă cu criza locurilor de muncă, exemplul regiunii Extremadura este elocvent, sistemul integrat de management al deşeurilor conducând la crearea a aproximativ 2.000 locuri de muncă. Felicit guvernul regional spaniol pentru această realizare, guvernele europene trebuie să urmeze modelul şi să sprijine economia verde. Campanii de promovare şi conştientizare, pachete legislative şi instrumente financiare utilizate eficient în 'scopuri verzi' vor accelera acest trend şi vor determina revigorarea economiei europene", a declarat Rovana Plumb, membră a Comisiei de afaceri sociale şi ocuparea forţei de muncă a PE (EMPL) dar şi a celei pentru mediu (ENVI).

Totodată, europarlamentarul român a susţinut necesitatea derulării unor cursuri de calificare profesională în concordanţă cu cerinţele locurilor de muncă verzi, experienţa demonstrând faptul ca economia bazată pe nivel de carbon redus este accesibilă în acest moment doar muncitorilor înalt calificaţi.

Din Delegaţia la nivel înalt a S&D fac parte Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, preşedinta EMPL, Pervenche Berès, şi Alejandro Cercas, coordonatorul S&D în materie de afaceri sociale. Eurodeputaţii S&D vor vizita şi fermele "Del Valle del Jerte" (Valdastillas), unde se dezvoltă un model sustenabil de agricultură, respectiv parcul solar din "Majada del Tiétar". La seminar participă şi ministrul regional pentru ocuparea forţei de muncă şi egalitate, Pilar Lucio Carrasco, alături de alţi oficiali în plan local şi regional.

Extremadura este prima regiune din Europa care ia parte la un proiect internaţional promovând slujbele care respectă mediul; proiectul se numeşte "Schimbări climatice, ocuparea forţei de muncă şi dezvoltare locală".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii