Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perspectivele adoptarii monedei unice de catre noile state membre - 05.02.2009

ro

05 Feb, 2009 18:46 1324 Marime text

Comunicat de presă – 5 Februarie 2009, Bruxelles


Dăianu: Trecerea la Euro, o protecţie a monedelor din noile state membre ale UE în faţa atacurilor speculative, dar nu fără inconveniente


Europarlamentarul liberal Daniel Dăianu a finalizat şi publicat un document de analiză a situaţiei economice actuale din Uniunea Monetară (UM) şi a perspectivelor adoptării monedei unice de către noile state membre. Studiul “The Monetary Union: The Decade Ahead. The Case of Non-Member States”a fost realizat împreună cu profesorul de economie Laurian Lungu şi a fost publicat recent în seria Institutului William Davidson din cadrul Universităţii Michigan (Ann Arbor, USA).

Autorii argumentează că, „în condiţiile actualei crize, pentru noile state membre care nu au adoptat încă moneda unică, trecerea rapidă la euro ar însemna o protecţie în faţa atacurilor speculative asupra monedelor lor; dar această opţiune nu prezintă numai beneficii. De exemplu, ea presupune renunţarea la politica monetară naţională, în sensul că aceasta nu va mai putea fi folosită ca instrument de politică economică adaptat realităţilor interne, Banca Centrală Europeană (BCE) dictând politica monetară pentru toate statele membre din zona euro.”

„Unele state care sunt în zona euro au o reţinere, deloc nejustificată de a primi noi membri fără ca aceştia să fie pe deplin pregătiţi şi ferm angajaţi în menţinerea disciplinei bugetare, fără ca dinamica productivităţii de ansamblu să le permită să aibă economii competitive. Dar condiţiile Maastricht nu sunt incontestabile şi, în plus, unele dintre noile state membre par mai capabile să respecte disciplina bugetară decât, să zicem, Italia, Portugalia, Grecia, etc. Oricum, trecerea la euro va fi o temă mare de dezbatere în Uniunea Europeană în anii ce vin”, se mai arată în studiu.

În aceeaşi ordine de idei, Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European organizează la iniţiativa lui Daniel Dăianu, în 17 februarie a.c. la Bruxelles, seminarul cu tema "The Financial Crisis and its Impact on the Euro Adoption". Scopul seminarului este de a dezbate principalele provocări şi de a identifica posibile soluţii pe care noile state membre ale Uniunii Europene le pot implementa în vederea adoptării monedei euro, în condiţiile actualei crize economice. Printre vorbitori vor fi persoane din mediul academic, precum şi reprezentanţi ai Băncilor Centrale din România şi Ungaria şi Ministerului de Finanţe din Polonia.


Studiul poate fi găsit la adresa:
http://www.daniel-daianu.eu/articles_studies-studies-126-the_monetary_unionthe_decade_aheadthe_case_of_non_member_states.html

sau pe pagina William Davidson Institute la:
http://www.wdi.umich.edu/files/Publications/WorkingPapers/wp947.pdf.


Daniel Dăianu - europarlamentar PNL (ALDE), membru în Comisia pentru bugete şi în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii