Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu "UE trebuie sa se implice mai hotarat in Procesul de Pace din Orientul Mijlociu"

ro

23 Mar, 2010 19:23 1450 Marime text

ioan-enciu.jpgBruxelles, 23 martie 2009

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a declarat, luni, că Uniunea Europeană trebuie să se implice mai hotărât în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu. Declaraţia lui Enciu a avut loc la audierea "Palestina - reconstrucţie şi dezvoltare" din cadrul Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European (DEVE), prezidate de Corina Creţu, eveniment al cărui invitat special a fost Tony Blair, trimisul special al Cvartetului pentru Pace în Orientul Mijlociu. Ioan Enciu este membru al Delegaţiei pentru relaţiile cu Consiliul Legislativ Palestinian.

"Procesul de Pace din Orientul Mijlociu reprezintă o prioritate strategică pentru Uniunea Europeană şi este evident că UE trebuie să se implice mai hotărât în acest proces. Un aspect deosebit de important al dezbaterilor de astăzi este cel economic precum şi asistenţa umanitară. UE este partenerul comercial principal nu numai al Israelului şi Autorităţii Palestiniene, dar şi al Siriei, Libanului, Egiptului, Arabiei Saudite şi altor state influente din regiune, ceea ce scoate în evidenţă capacitatea ei de a influenţa politicile în această parte a lumii", a declarat Ioan Enciu.

UE este, de altfel, principalul donator pentru Autoritatea Palestiniană cu peste 1 miliard de dolari anual. De asemenea, o contribuţie financiară substanţială este acordată de către UE şi ţărilor mediteraneene prin intermediului Politicii Europene de Vecinătate, în baza Planurilor de acţiune.

"Important este ca politica economică a Uniunii Europene în această zonă să fie menţinută şi încurajată, chiar dacă conflictul nu s-a încheiat. Sunt convins ca negocierile nu pot progresa atâta timp cât unul dintre actorii principali se confruntă cu o gravă criză economică şi umanitară şi implicit cu riscul radicalizării populaţiei. Iată de ce, redresarea financiară, economică şi socială a Fâşiei Gaza, acordarea unui ajutor umanitar permanent populaţiei palestiniene reprezintă un factor esenţial pentru încetarea ostilităţilor şi trebuie să rămână în continuare pe lista priorităţilor Uniunii Europene", a afirmat deputatul european.

În viziunea lui, "în stadiul actual al relaţiilor israelo-palestiniene, UE trebuie să joace un rol mai activ, atât prin intermediul pârghiilor sale economice, cât şi prin întreprinderea unui efort mai mare la nivel politico-diplomatic. Stagnarea procesului de pace face jocul radicaliştilor şi duce, aşa cum se întâmplă şi acum, la o nouă escaladare a tensiunii".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii