Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Nu exista nicio baza reala si legala pentru prelungirea restrictiilor la angajarea romanilor in tarile UE"

ro

04 May, 2011 17:18 1185 Marime text

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, a sesizat Comisia Europeana in legatura cu intentia prelungirii de catre zece state membre ale Uniunii Europene a restrictiilor privind accesul romanilor pe piata muncii. Corina Cretu a solicitat Comisiei sa-si prezinte pozitia cu privire la riscul unor posibile perturbari ale pietei muncii din aceste tari, aceasta fiind conditia prevazuta in Tratatul de aderare a Romaniei la UE pentru mentinerea restrictiilor pana la sfarsitul anului 2013.

"Sunt deosebit de ingrijoratoare semnalele potrivit carora zece tari UE intentioneaza sa mentina barierele pentru romani si bulgari pana la 31 decembrie 2013, in conditiile in care, in principiu, restricțiile privind accesul la piața muncii devin caduce la cinci ani de la aderare, adica la sfarsitul acestui an. E adevarat ca, în conformitate cu tratatul de aderare, un stat membru poate continua să aplice aceste măsuri restrictive până la sfarsitul anului 2013, dar numai în cazul în care pe piața forței de muncă din statul respectiv se produc sau există riscul să se producă perturbări grave, precum și după este notificată Comisia Europeana. Nu exista, insa, nici un fel de elemente care sa justifice invocarea acestui gen de perturbari, de aceea am solicitat punctul de vedere si interventia Comisiei Europene, pentru a preveni punerea in practica a acestei masuri discriminatorii", a declarat Corina Cretu.

Europarlamentarul social-democrat, membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, a precizat ca experienta celor peste patru ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei este favorabila ridicarii restrictiilor. "Inca din noiembrie 2008, Comisia Europeana a concluzionat că impactul mobilității post-extindere a fost pozitiv si a recomandat statelor membre să-și revizuiască pozițiile ținând cont de absența unor perturbări semnificative ale piețelor muncii. Mai mult, Comisia a arătat că mobilitatea forței de muncă dinspre estul Europei nu numai că nu a afectat nivelul salariilor din spațiul comunitar, dar a și determinat creștere economică și a contribuit la reducerea presiunii inflaționiste", a subliniat Corina Cretu, apreciind ca mentinerea restrictiilor impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca pentru relansarea economiei europene.

In opinia vicepresedintelui PSD, recesiunea este folosita acum in mod nejustificat ca argument pentru mentinerea barierelor discriminatorii, fiind invocate somajul intern si presiunea exercitata de imigranti asupra pietei muncii. "Realitatea demonstreaza, insa, că se exagerează eventualele consecințe ale afluxului de forță de muncă din România, in conditiile in care peste 2 milioane de romani lucreaza, deja, in tarile UE ce au renuntat la practicile discriminatorii. Peste 100.000 lucreaza, de altfel, in Germania, tara care, din pacate, la fel ca si Austria, a preferat sa mentina barierele pentru romani si bulgari, eliminandu-le, de la 1 mai, doar pentru cetatenii celor opt state ce au aderat in 2004", a mentionat Corina Cretu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii