Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catalin Ivan isi exprima solidaritatea cu profesorii ieseni si critica Guvernul pentru situatia din educatie

ro

16 Mar, 2010 21:33 1454 Marime text

catalin-ivan.jpgBruxelles, 16 martie 2010

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan îşi manifestă susţinerea faţă de cadrele didactice care protestează miercuri la Iaşi. Eurodeputatul român, membru al Comisiei pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European, consideră că mitingul profesorilor este perfect întemeiat, dată fiind lipsa de viziune şi de respect cu care Guvernul abordează sectorul educaţiei.

În opinia lui Cătălin Ivan, este cinic faptul că Guvernul a decis să îşi ţină prima şedinţă în afara Capitalei, după opt ani, într-unul dintre cele mai importante centre universitare ale României, în condiţiile în care educaţia este trecută la „şi altele" pe agenda Executivului: „Această şedinţă ar fi avut un sens, dacă Guvernul ar fi acordat cu adevărat atenţie Învăţământului. Acum, pare mai mult o sfidare. Din câte cunosc, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului se va afla şi noul proiect de lege al Educaţiei. Unul cunoscut doar de către domnul Funeriu", declară el. Deputatul european consideră inacceptabil faptul că „legea Funeriu" nu a beneficiat de consultarea sindicatelor.

Cătălin Ivan atrage atenţia că actualul Guvern continuă să evite cu obstinaţie problema gravă a finanţării procesului de învăţământ, tratând profesoriidispreţ şi recurgând la măsuri dramatice precum închiderea de şcoli. El subliniază atitudinea diferită a guvernului de la Bucureşti, prin comparaţie cu multe state din Uniunea Europeană care au înţeles nevoia investiţiilor în educaţie, pe fondul crizei economice. „ cu Guvernul actual riscă să transforme economia României într-o economie anexă celei europene, fără forţă de muncă specializată, fără domenii de maximă competitivitate. România riscă să rămână, conform viziunii Guvernului Boc, o mare piaţă de desfacere pentru produsele din vest, şi nimic mai mult", adaugă el.

Europarlamentarul social-democrat adresează Guvernului apelul de a trata cu maximă seriozitate protestele cadrelor didactice, de a respecta solicitările acestora şi de a plasa Educaţia pe lista priorităţilor sale absolute.

În luna ianuarie 2010, Ivan a susţinut un discurs în plenul Parlamentului European, prin care a solicitat tuturor statelor membre UE să nu transforme educaţia într-o victimă a crizei, ci dimpotrivă, să facă din finanţarea învăţământului una dintre măsurile prioritare ale acestei perioade.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii