Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Munteanu Nicolae-Norel

ro

10 Dec, 2009 18:59 1513 Marime text

R E C H I Z I T O R I U

Anul 2009 , luna dec embrie , ziua o4
Procuror DRAGOMIR MATEI de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta.
Examinând actele de urmărire penală din dosarul cu nr. de mai sus, privind pe inculpatul:

MUNTEANU NICOLAE-NOREL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev.de art. 178 al.1 şi 3 CP;

EXPUN URMĂTOARELE:

Din cercetările întreprinse în cauză, rezultă faptul că, la data de 18.o6.2oo9 inculpatul MUNTEANU NICOLAE NOREL în calitatea sa de agent de siguranţă publică la Secţia 2, locuind în or.Năvodari şi întrucât, la orele 22,oo trebuia să se prezinte în serviciu la Secţia 2 - Poliţia municipiului Constanţa, a luat hotărârea de a se deplasa cu autoturismul proprietate personală CT-05-HBO.

În momentul ajungerii pe segmentul de drum de la Km 3 + 985 de pe drumul comunal 86, dintre loc.Năvodari şi Mamaia, a surprins şi a accidentat pe pietonul POSTOLACHE MARIAN ce s-a angajat în traversarea drumului comunal prin loc nepermis şi fără a se asigura.

De precizat faptul că, din cercetările efectuate în cauză rezultă că inculpatul MUNTEANU NICOLAE NOREL în timp ce se deplasa pe segmentul de drum precizat mai sus, cu autoturismul cu o viteză de aproximativ 7o-8o Km/h a surprins şi accidentat pe numitul POSTOLACHE MARIAN de 51 de ani ce se angajase în traversarea străzii dinspre stânga spre dreapta conducătorului auto, ceea ce a făcut ca impactul cu victima să aibă loc cu partea din faţă a maşinii, conducând la proiectarea victimei pe capotă şi pe luneta-faţă, după care aceasta a căzut pe acostamentul drumului în şanţul din apropiere.

Impactul autoturismului cu victima a fost puternic, aceasta decedând imediat după producere.

Inculpatul în declaraţia sa precizează că nu a putut evita impactul cu victima, întrucât nu a văzut-o decât de la o distanţă de aproximativ 2 m şi nu a mai putut efectua vreo manevră de evitare a lovirii.

Procedându-se la testarea inculpatului cu aparatul alcooltest DRAGER 0781 la orele 23,oo a indicat valoarea de 1,12 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa şi i s-au recoltat două probe biologice de sânge la orele o5 şi 15.

Procedându-se la exploatarea probelor biologice ridicate, de către SML Constanţa, conform buletinului nr. 13o5-13o6 rezultă cantitatea de alcool exprimată în grame la 1ooo ml sânge, proba 1 la ora 05 : 2,15 g 0/oo şi proba 2 la ora 0,15 cu o alcoolemie de 2,1o g 0/oo.

Inculpatul MUNTEANU NICOLAE NOREL în legătură cu existenţa sa sub influenţa băuturilor alcoolice la data producerii evenimentului rutier a declarat că în ziua de 17.o6.2oo9 fiind liber a mers la plajă unde s-a întâlnit cu nişte prieteni şi a consumat aproximativ 3oo ml de bere. Acesta a mai precizat că, de la orele 17,oo nu a mai consumat băuturi alcoolice şi apreciind că nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice a acceptat să se deplaseze la locul de muncă cu autoturismul proprietate.

Inculpatul recunoaşte fapta comisă şi ce i se reţine în sarcină, dar o motivează prin aceea că, nu a putut evita impactul cu victima, deoarece aceasta i-a pătruns pe segmentul de drum în faţa sa, fără a se asigura şi prin loc nepermis.

Procedându-se la efectuarea necropsiei cadavrului numitului POSTOLACHE MARIAN, conform raportului de constatare medico-legală nr. 4o6/2/2oo9 din 19.o8.2oo9 rezultă că moartea numitului POSTOLACHE MARIAN a fost violentă, ea s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale în cadrul unui politraumatism cranio-cerebral şi toracic cu fracturi cominutive ale oaselor craniului şi multiple fracturi costale.

Leziunile traumatice au fost produse cu puţin timp înainte de moarte având caracteristicile unor leziuni produse prin lovire cu impact dorsal, lovire din spate, basculare şi proiectare consecutivă.

Victima era în stare avansată de ebrietate, alcoolemie 2,9o gr o/o0, conform buletinului de analiză nr. 1311/2oo9.

Dispunându-se efectuarea în cauză a unei expertize tehnice auto, s-au concluzionat următoarele :

- cauza producerii accidentului a fost generată de traversarea de către victimă a carosabilului, fără a se asigura corespunzător, precum şi de starea (sub influenţa băuturilor alcoolice) conducătorului auto şi a victimei;

- producerea accidentului putea fi evitată de către pietonul angajat în traversare, care trebuia să efectueze traversarea prin locuri marcate corespunzător şi să se asigure, precum şi de către conducătorul auto şi victimă, care nu trebuia să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice ;

- nu au fost respectate prevederile privind obligaţiile de traversare a carosabilului de către victimă, precum şi obligaţiile conducătorului auto privind starea acestuia (sub influenţa băuturilor alcoolice);

- starea conducătorului auto şi a victimei care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a influenţat direct producerea accidentului prin mărirea timpilor de percepţie-reacţie, precum şi a distanţelor (spaţiilor) din jurul său.

În ceea ce priveşte dinamica producerii accidentului, expertul concluzionează că MUNTEANU NICOLAE NOREL la data de 17 iunie 2oo9 , la orele 21,3o a condus autoturismul Dacia cu nr. CT-05-HBO pe drumul comunal 86 dinspre Năvodari spre Constanţa şi a lovit cu partea din faţă-dreapta pietonul POSTOLACHE MARIAN ce s-a angajat în traversarea părţii carosabile prin loc neeprmis şi fără a se asigura, ambii fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, soldat cu decesul pietonului.

De precizat faptul că, în timpul urmăririi penale efectuate în cauză nu a putut fi identificat nici un alt membru al familiei victimei, ori vreun reprezentant al acestui căruia să i se comunice drepturile procesuale cât şi activităţile de cercetare penală efectuate în cauză.

ÎNCADRAREA JURIDICĂ :

Fapta învinuitului MUNTEANU NICOLAE-NOREL care la data de 17.o6.2oo9, în jurul orelor 21,3o circulând cu autoturismul CT-05-HBO pe segmentul de drum de la Km 3 + 985 între localităţile Năvodari şi Constanţa ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere necesare conducerii unui autoturism pe drumurile publice şi având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, a produs uciderea din culpă a pietonului POSTOLACHE MARIAN ce se deplasa pe partea carosabilă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă, prev.de art. 178 al.1 şi 3 CP.

ACŢIUNEA CIVILĂ :

În cauză nu a existat constituire de parte civilă.

MIJLOACE MATERIALE DE PROBĂ :

. proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşe foto, schiţă ;

- buletin alcooltest;

- raport de constatare medico-legală de necropsie şi planşă foto ;

- buletine de analiză toxicologică-alcoolemie nr. 13o5 şi 13o6 din 18.o6.2oo9 emis de SML Constanţa ;

- raport de expertiză tehnică auto ;

- declaraţii martori;

- declaraţii învinuit;

. proces verbal de prezentare a materialului de urmărire penală;

- acte procesuale privind începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi propunere de arestare preventivă.

CARACTERIZAREA ÎNVINUITULUI MUNTEANU NICOLAE-NOREL:

Învinuitul MUNTEANU NICOLAE-NOREL are 4o de ani, studii : 12 clase, fost agent de siguranţă publică la Secţia 2 de Poliţie a Municipiului Constanţa, divorţat, 1 copil minor , fără antecedente penale.

Învinuitul, pe timpul urmăririi penale a avut o comportare relativ sinceră, iar cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală acesta a precizat că regretă comiterea faptei, conjugată cu culpa victimei POSTOLACHE MARIAN.

ALTE DATE :

În cauză, faţă de învinuitul MUNTEANU NICOLAE-NOREL la data de 18.o6.2oo9, ora 3,1o s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 178 al.1 şi 3 CP, dată la care s-a dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi reţinerea acestuia pe timp de 24 de ore, cu începere de la data de 18.o6.2oo9, ora 4,3o până la data de 19.o6.2oo9, ora 4,3o.

Faţă de inculpatul MUNTEANU NICOLAE NOREL s-a făcut sesizare către Judecătoria Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, propunere ce a fost respinsă.

În conformitate cu disp.art.88 CP, timpul reţinerii se va scădea din durata pedepsei pronunţate.

Asistenţa juridică a inculpatului MUNTEANU NICOLAE NOREL a fost asigurată de d-nul avocat Lupaşcu Dumitrel, conform împuternicirii avocaţiale seria AV, nr. 63212 din 18.o6.2oo9.

Faţă de cele de mai sus,

În baza art. 262, al.lit.b Cpp

DISPUN:

Trimiterea în judecată a inculpatului :

MUNTEANU NICOLAE-NOREL, fiul lui Ioan şi Tatiana, născut la data de 12.o3.1969 în Piteşti, jud. Argeş, cet.român, studii 12 clase, agent de siguranţă publică la Secţia 2 - Poliţia Municipiului Constanţa, divorţat, tată a 2 copii, domiciliat în Năvodari, str. Crizantemelor nr.4, Bl. 55, sc.A, Ap.4, judeţul Constanţa, ff legale în Bacău, str.Radu Negru nr.3, bl.3, sc.A, ap.3, jud.Bacău, fără antecedente penale, posesor CI seria KT nr. 150971 eliberată de Pol.or. Năvodari, CNP 1690312040064;

- pentru săvârşirea infracţiunii prev.de :

- art. 178 al.1 şi 3 CP.

În baza disp.art. 264 Cpp dosarul se trimite Judecătoriei Constanţa, urmând a fi citaţi :

INCULPATUL :

MUNTEANU NICOLAE-NOREL, Năvodari, str. Crizantemelor nr.4, Bl. 55, sc.A, Ap.4, judeţul Constanţa.

PARTE CIVILĂ :

Nu a fost identificată o parte civilă.

MARTORI :

CONSTANTIN MITICĂ, Năvodari, str.Meduzei nr.3, bl.21 EST, Et.II, Sc.B, ap.26, judeţul Constanţa.

VLĂDUCEANU IONUŢ, Năvodari, strada Albinelor nr. 1o, bl.A2B, Et.IV, Sc.C, Ap.34, judeţul Constanţa.

VLĂDUCEANU LUCIAN, Năvodari, strada Albinelor nr. 1o, bl.A2B, Et.IV, Sc.C, Ap.34, judeţul Constanţa.

POPA LIVIU-CORNEL, Sighişoara, str.Mihai Viteazu nr.3C, sc.C,ap.6, judeţul Mureş.

Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 100 RON care, în conformitate cu disp.art.191 Cpp, vor fi suportate de inculpat.

PROCUROR,
DRAGOMIR MATEI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii