Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva Popa Florinel

ro

03 Jun, 2009 18:47 2138 Marime text

 MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia de urmărire penală
 Nr. 1167/P/2009                                                                                          3.o6.2oo9
                                                                    

                                               
 3722 C Ă T R E ,
TRIBUNALUL CONSTANŢA


  În baza art. 149/1 Cpp în referire la art.  148 al.1 lit. f Cpp , propunem arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de o3 iunie 2oo9,  a  inculpatului:
  
POPA FLORINEL,  fiul lui Vasile şi Solomanida, născut la data de 11.o4.197o în com.
-  pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, tentativă la omor şi tentativă la omor deosebit de grav, prev.de art. 217 al.1 CP, cu aplic.art.41 al.2 CP, art. 217 al.1 CP, ambele cu aplic.art.33 lit.a CP şi art. 2o CP, rap.la art. 174 al.1 CP şi art.2o CP rap.la art.174-176 lit.b şi f CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP, constând în aceea că, la data de 3o mai 2oo9, în jurul orelor 15,oo pe fondul consumului de alcool, folosindu-se de un tractor la care avea ataşat un prăşitor a distrus două microferme improvizate aparţinând părţilor vătămate BELBA VASILE şi PLETEA GHEORGHE, ocazie cu care a încercat să  omoare partea vătămată PLETEA GHEORGHE care se afla într-una dintre ferme, după care , folosindu-se de acelaşi tractor a intenţionat să suprime viaţa a doi lucrători de poliţie, unul de la Postul de Poliţie M.Kogălniceanu iar un altul de la Poliţia Comunitară, în timp ce aceştia încercau să-l oprească din activitatea sa infracţională ocazie cu care a intrat în impact direct cu autoturismul poliţiei,pe care l-a avariat.
  La data de 3o.o5.2oo9, în jurul orelor 7,3o, inculpatul constatând că persoane necunoscute, pe timpul nopţii, prin păşunare i-au distrus cultura de porumb şi pepeni ce o avea înfiinţată pe o suprafaţă de aproximativ 1 ha jumătate şi cunoscând faptul că în preajma terenului său, partea vătămată BELBA VASILE are două microferme pentru animale, una cu oi şi capre iar cealaltă cu porci, bănuindu-l pe acesta a luat hotărârea de a se deplasa către microferma cu capre şi oi. Ajungând aici inculpatul a reclamat distrugerea culturilor, părţii vătămate PLETEA GHEORGHE asociatul lui BELBA VASILE. PLETEA GHEORGHE a negat acuzaţiile inculpatului, situaţie în care acesta a revenit la domiciliul său, plecând la cumpărături în mun.Constanţa cu un prieten.  Din Constanţa, pe lângă alte cumpărături produse alimentare, inculpatul a luat şi o sticlă cu palincă din care a consumat devenind în stare de ebrietate.
  În jurul orelor 15,oo ajungând la domiciliul său, fiind în stare de ebrietate şi pe motiv de supărare că i s-a distrus cultura de porumb acesta în mărturia sa precizează  că a luat hotărârea de a se deplasa la microfermele părţilor vătămate PLETEA GHEORGHE şi BELBA VASILE cu scopul de a le cauza acestora distrugeri.
  Inculpatul POPA FLORINEL având la domiciliul său parcat tractorul ce aparţinea numitului FRANGU STERE, s-a deplasat către microfermele părţilor vătămate.
  De precizat că, inculpatul la tractor avea ataşat şi utilajul agricol denumit prăşitor cu un gabarit ce depăşea gabaritul tractorului.


  Ajungând la microferma cu oi şi capre, inculpatul POPA FLORINEL a intrat în forţă cu tractorul în gardul împrejmuitor al microferme i cât şi al construcţiilor uşoare existente, timp în care, deschizând una din uşile de la cabina tractorului s-a adresat către partea vătămată PLETEA GHEORGHE ameninţând-o pe aceasta cu moartea.
  Inculpatul a efectuat prin microfermă mai multe mişcări de rotire distrugând gardul împrejmui tor şi dependinţele, ocazie cu care cele aproximativ 3oo de oi şi capre speriate,au fugit pe câmp. În mişcările sale cu tractorul, inculpatul POPA FLORINEL a urmărit a-l accidenta şi pe PLETEA GHEORGHE care încerca să-l convingă să se oprească din acţiunea sa violentă, însă inculpatul a intenţionat să-l calce cu tractorul, ceea ce a făcut ca partea vătămată PLETEA GHEORGHE să se ascundă după o cisternă metalică cu apă.
          În continuare, inculpatul s-a deplasat în continuare cu tractorul şi prăşitorul la cealaltă microfermă de porci, loc unde, prin aceleaşi mişcări circulare cu tractorul a distrus gardul împrejmuitor, construcţiile uşoare , precum şi aproximativ 1oo baloţi de fân aşezaţi în 2 şire.
  După producerea celor două distrugeri la microferme, inculpatul POPA FLORINEL s-a deplasat cu tractorul şi prăşitorul în apropierea sediului social al SC CERES SA loc unde a fost întâmpinat de către agentul de poliţie BALAUR ION din cadrul Postului de Poliţie Mihail Kogălniceanu şi de agenţii Poliţiei Comunitare de pe lângă primăria locală şi anume, RADU IONUŢ şi IANCA CRISTIAN SORIN. Cu această ocazie lucrătorul postului de poliţie i-a adus la cunoştinţă inculpatului că a fost sesizat de către partea vătămată  BELBA VASILE despre săvârşirea infracţiunii de distrugere comisă, situaţie în care i-a solicitat să rămână la domiciliul său până când îl va invita la sediul poliţiei pentru audiere. Cu această ocazie, inculpatul şi-a manifestat nemulţumirea şi starea de nervozitate faţă de partea vătămată BELBA VASILE pe motiv că acesta i-a distrus cultura afirmând către lucrătorii de poliţie ameninţări cu moartea la adresa acestuia, în cazul în care îl va întâlni.
  Lucrătorii de poliţie, în vederea continuării cercetărilor s-au deplasat la microfermele de animale ale părţii vătămate BELBA VASILE loc unde, după aproximativ 15-2o minute şi-a făcut apariţia şi inculpatul cu tractorul şi prăşitorul.
  Pentru a preîntâmpina o acţiune violentă a inculpatului şi pentru a-l împiedica pe acesta  să ajungă din nou în perimetrul microfermei, profitând de configuraţia terenului ce era prevăzut înainte de a ajunge la fermă cu un canal de irigaţii – singura cale de acces fiind un pod situat la aproximativ 2o m de microfermă, agentul de poliţie BALAUR ION a blocat calea de acces pe pod cu autoturismul poliţiei şi postându-se în faţa acestuia i-a făcut semnal de oprire inculpatului.
  Inculpatul POPA FLORINEL nesocotind semnalul de oprire a venit cu viteză pe drum spre pod, mai precis spre locul unde se afla autoturismul poliţiei, frînînd brusc chiar în faţa acestuia, numai după ce fusese somat de lucrătorul de poliţie ce a şi tras un foc de avertisment.
  În aceste noi împrejurări, inculpatul în intenţia sa de a ajunge pe un alt traseu la microfermă, s-a deplasat într-o zonă unde configuraţia terenului îi permitea să treacă de canalul de irigaţii.
  Lucrători ide poliţie sesizând intenţia inculpatului s-au deplasat din nou la microfermă şi au încercat să îl oprească din nou pe acesta, lucru ce nu a mai fost posibil deoarece, inculpatul a efectuat o manevră de ocolire a acestora pe terenul cu rapiţă din apropiere şi efectuând o manevră de ocolire a microfermei când a constatat că partea vătămată BELBA VASILE nu se mai afla în acea zonă, deoarece se îndepărtase de cu autoturismul proprietate,a luat hotărârea de a se deplasa cu tractorul spre domiciliul său.
  Faţă de această acţiune a inculpatului, lucrătorii de poliţie  constatând că POPA FLORINEL se comportă violent şi cu nervozitate după modul de conducere al tractorului au plecat în urmărirea acestuia. În aceste condiţii ajungând pe segmentul de drum din apropierea sediului social al SC CERES SA în timp ce inculpatul se deplasa cu tractorul cu o viteză de aprox 2o-3o Km/h iar lucrători ide poliţie cu două autoturisme Dacia unul după altul, dar în spatele tractorului la aproximativ 2o metri.
  La un moment dat, inculpatul POPA FLORINEL a efectuat o manevră de întoarcere a tractorului poziţionându-se faţă în faţă cu autoturismul Postului de Poliţie M.kogălniceanu, îndreptându-se spre acesta. În aceste împrejurări, agentul de poliţie BALAUR ION ce se afla la volanul autoturismului poliţiei a coborât şi a făcut semnal de oprire inculpatului, dar acesta nesocotindu-l şi-a continuat apropierea de autoturism, ocazie cu care poliţistul realizând pericolul accidentării sale s-a îndepărtat de autoturismul său în fugă , solicitând ca acelaşi lucru să-l facă şi agentul de poliţie comunitară RADU IONUŢ. Inculpatul a intrat cu tractorul în impact cu autoturismul lovindu-l frontal şi împingându-l o distanţă de aproximativ 1oo m, după care, printr-o altă mişcare de ocolire îl avariază pe partea laterală dreapta a acestuia, după care părăseşte locul faptei îndreptându-se spre locuinţa sa.
  De precizat faptul că, în aceste împrejurări,cel de-al doilea autoturism al poliţiei condus de agentul IANCA CRISTIAN SORIN a oprit şi prin mersul înapoi s-a îndepărtat de tractor. De asemenea, trebuie precizat faptul că agentul de poliţie BALAUR ION în momentul în care inculpatul POPA FLORINEL a intrat în impact cu autoturismul poliţiei a folosit armamentul din dotare după efectuarea somaţiei legale, trăgând mai multe focuri asupra tractorului în zona cauciucurilor spate, cu scopul de a-l imobiliza pe inculpat. Întrucât inculpatul şi-a continuat drumul spre locuinţa sa, lucrătorii de poliţie au plecat în urmărirea lui şi, după ce, cu ajutorul martorului FRANGU STERE ce îi este şeful profesional al inculpatului au reuşit să-l convingă pe acesta să se oprească din mişcările circulare ce le efectua cu tractorul pe câmpul din apropierea locuinţei, mişcări prin care încerca să intimideze lucrătorii de poliţie, acesta a pătruns în curtea locuinţei sale de unde s-a înarmat cu o sapă cu care a ameninţat lucrătorii de poliţie să-l lase în pace , pe fondul unor reproşuri că nu iau măsurile legale faţă de fapta părţii vătămate BELBA VASILE
 de a-i distruge cultura.
  Lucrătorii de poliţie ajutaţi de martor şi soţia inculpatului au reuşit să îl deposedeze pe inculpat de sapă şi să îl imobilizeze conducându-l la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Constanţa în vederea recoltării probelor biologice şi ulterior la sediul postului de poliţie în vederea efectuării de cercetări.
  Intenţia de suprimare a vieţii în primul rând a părţii vătămate PLETEA GHEORGHE şi ulterior a agenţilor de poliţie BALAUR ION şi RADU IONUŢ de către inculpat rezultă din manevrele pe care acesta le-a făcut cu tractorul şi prăşitorul îndreptându-se după aceştia, căutându-i să-i calce şi chiar, din impactul tractorului cu maşina de poliţie.
  Inculpatul POPA FLORINEL în declaraţiile sale precizează că, recunoaşte în parte faptele comise, dar nu-şi mai aminteşte în totalitate tot ceea ce a făcut, motivându-şi fapta sa prin aceea că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi sub o stare de nervozitate datorată distrugerii culturilor sale.
  Faptele reţinute în sarcina inculpatului sunt dovedite cu plângerile penale şi declaraţiile părţilor vătămate, procesul verbal de cercetare la faţa locului, declaraţiile martorilor, proces verbal de recoltare a probelor biologice, procesul verbal de avarii la autoturismul Postului de Poliţie M.Kogălniceanu.
  Împotriva inculpatului s-a început urmărirea penală la data de 31.o5.2oo9 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa pentru săv.infr.de ultraj prev.de art. 239 al.1 CP şi a două infracţiuni de distrugere prev.de art.217 al1 CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP. La data de 1 iunie 2oo9, prin ordonanţa de declinare nr. 7351/P/2oo9 Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în temeiul disp.art. 27 al.1 lit.a Cpp, art.21o Cpp şi art.2o9 al.3 Cpp a declinat cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, constatând că sunt indicii ale existenţei infracţiunii de tentativă la omor calificat, prev.de art.2o CP rap.la art.175 al.1 lit.f CP. La data de 2 iunie 2oo9, ora 15,4o prin ordonanţa nr. 1167/P/2oo9, în temeiul dispa.rt.238 Cpp şi art. 228 al.1  Cpp şi art. 235 Cpp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului
  Faţă de modul concret în care a comis faptele din prezenta cauză, se constată că inculpatul POPA FLORINEL se află în situaţia prev.de art.148 al.1 lit f Cpp , existând probe că  lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
  Apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, având în vedere modalitatea concretă în care a săvârşit infracţiunea şi pericolul concret pentru ordinea publică iar legea prevede pentru infracţiunea comisă, pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani.
  Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă din lezarea valorilor şi relaţiilor sociale privind apărarea vieţii şi integrităţii fiinţei umane, ceea ce afectează sau periclitează ordinea publică cu implicaţii şi rezonanţe negative în rândul colectivităţii.
  Prin fapta comisă de inculpat s-a creat o stare de nelinişte în rândul cetăţenilor din loc.Mikail Kogălniceanu,  precum şi al colectivităţii în care trăia iar prezenţa inculpatului în rândul acestora ar provoca o stare de indignare, de dezaprobare publică de natură a determina o stare de insecuritate , de a amplifica starea de tensiune în rândul publicului sau a unui grup important de persoane, de natură a crea o presiune psihică asupra martorilor care au dat sau urmează să dea declaraţii în defavoarea inculpatului, existând şi riscul de recidivare.
  În baza art. 136, 144 şi art.149/1 Cpp, propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, pe  o durată de 29 de zile, începând cu data de  o3 iunie 2oo9.
  În prezent inculpatul se află în arestul IPJ Constanţa ; a fost reţinut la data de  o2.o6.2oo9,orele 17,oo,  fiind asistat de d-nul avocat ales Grasa Ion  conform delegaţiei pentru asistenţă judiciară, seria AV nr. 15478 din o2.o6.2oo9.
  Vă trimitem dosarul de urmărire penală  care conţine un nr. de _____ file  .

PRIM PROCUROR,
FLOREA ADINA

Red. proc.DM
Dact.CL/Ex.3

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii