Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva - 25.03.2009

ro

25 Mar, 2009 19:08 1537 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CONSTANŢA
Sectia de urmarire penala
 Nr. 759/P/2oo9                                              
24.o3.2oo9
3722

C Ă T R E ,
TRIBUNALUL CONSTANŢA

  În baza art. 149/1 Cpp în referire la art.  148 al.1 lit. f  Cpp, propunem arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de  24 martie 2oo9,  a  inculpaţilor:
ŞERBAN ALIN  -  fiul lui Natural şi Aurora, născut la data de 19.08.1988 în Constanţa, jud. Constanţa, cetăţean român, schelar , necăsătorit.

ŞERBAN SORIN -  fiul lui Constantin şi Elena, născut la data de 23.02.1978 în Roman, jud. Neamţ, cetăţean român, studii medii, fără ocupaţie, căsătorit, 2 copii.

Şi în conformitate cu disp. art. 149/1 şi art.15o al.1 teza II şi al.2  Cpp, propunem luarea măsurii arestării preventive în lipsă, a inculpatului :
ŞERBAN ROMICĂ -  fiul lui Constantin şi Elena, născut la data de 26.03.1976 în com. Icuseşti, jud. Neamţ, cetăţean român, studii medii, necăsătorit, domiciliat Mangalia, ;
- pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor calificat, prev.de art.2o CP rap.la art.174-175 lit.i CP şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice faptă prev. şi ped. de art. 321 alin. 2 CP cu aplic. art. 33 lit. a CP, constând în aceea că în ziua de 21.03.2009, în jurul orelor 12.00, împreună cu alte persoane pe fondul unei stări conflictuale şi al consumului de alcool a provocat scandal public în oraşul Mangalia la intersecţia străzilor LUMINII şi 1 MAI, tulburând grav ordinea şi liniştea publică şi, totodată, au aplicat mai multe lovituri de cuţit victimelor SANDU VASILE SURAJ şi SANDU GICĂ – fiul, cauzându-le leziuni abdominale  cu corpuri tăietoare, înţepătoare – posibil cuţit, ce necesită 35-40 zile, punându-le viaţa în pericol prin hemoperitoneu consecutiv.
  Împotriva inculpaţilor s-a început urmărirea penală  la data de 23.o3.2oo9, ora 16,oo şi s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor ce li s-au reţinut în sarcină şi, totodată, s-a dispus reţinerea acestuia  pe timp de 24 ore , începând cu ora 2o,oo pentru inc.ŞERBAN ALIN şi începând cu ora 21,2o pentru inc.ŞERBAN SORIN.
  Pentru inc. ŞERBAN ROMICĂ s-a emis mandat de aducere, acesta fiind fugit şi ascunzându-se în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală efectuată în cauză.
                           Materialul probator pe care se sprijină învinuirea adusă inculpaţilor, este compus din : procesul verbal de cercetare la faţa locului şi planşă fotografică; procese verbale de sesizare; proces verbal de prezentare pentru recunoaştere din fotografii, cu planşe foto; audieri de martori; rezoluţii de efectuare a constatărilor medicale; acte medico-legale şi procese verbale de concluzii provizorii medico-legale pentru părţile implicate în conflict; declaraţiile inculpaţilor şi a învinuiţilor din dosar; procese verbale de confruntare între părţi; procese verbale de căutare de către organele de urmărire penală a inculpatului ŞERBAN ROMICĂ care se sustrage urmăririi penale ; acte de cercetare penală privind începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpaţilor ŞERBAN ALIN şi ŞERBAN SORIN.
  Din studiul materialului probator de la dosarul cauzei rezultă că, la data de 21.o3.2oo9, în jurul orelor 113o -12oo , la intersecţia str.Luminii cu str.1 Mai din mun.Mangalia, a avut loc un scandal ce a tulburat ordinea şi liniştea publică, între grupul de persoane al familiei ŞERBAN din Mangalia , pe de o parte, cu un alt grup al familiei SANDU din Mangalia, pe de altă parte, soldat cu vătămări uşoare ale părţilor, dar şi cu vătămări grave ale numiţilor SANDU GICĂ şi SANDU VASILE SURAJ, create prin înjunghiere, ce le-au pus viaţa în pericol.
  Conflictul dintre cele două grupuri a fost comis pe fondul consumului de alcool şi al unei stări conflictuale mai vechi dintre cele două grupuri.
                   Esenţa acestei stări conflictuale are la bază întreruperea relaţiei de concubinaj ce a durat aproximativ 3 ani de zile, între inc. ŞERBAN ALIN şi SANDU ANA-FLORENTINA.


  De precizat faptul că, această relaţie de concubinaj a încetat a mai funcţiona de la începutul lunii februarie când, inc. ŞERBAN ALIN i-a cerut concubinei sale să părăsească domiciliul conjugal, pe motiv că i-ar fi infidelă şi să meargă la domiciliul părinţilor săi.
  Pe diverse motive,  fără vreo importanţă deosebită, după despărţirea celor doi concubini, între ŞERBAN ALIN pe de o parte şi pe de altă parte, membrii familiei SANDU au avut loc mai multe discuţii contradictorii ce au degenerat în ceartă, ultima dintre acestea având loc în noaptea de 2o/21.o3.2oo9, în jurul orelor o,1 când, inc. ŞERBAN ALIN s-a deplasat la domiciliul concubinei sale SANDU ANA-FLORENTINA , finalizându-se cu un conflict fizic, de o intensitate, redusă între părţi.
  Pe fondul acestei stări de spirit, tot în ziua de 21.o3.2oo9, în jurul orelor 11oo , inc. ŞERBAN ALIN împreună cu unchii săi, inculpaţii ŞERBAN ROMICĂ şi ŞERBAN SORIN, precum şi cu, concubina primului respectiv, DANIEL MARIANA LOREDANA zisă „Mădălina” însoţiţi de un copil s-au deplasat cu autoturismul taxi, marca Dacia Logan, nr. CT-77-BEJ condus de martorul BEJAN ROMICĂ, pe str.Luminii din mun.Mangalia.
  În momentul ajungerii pe segmentul de drum de pe strada Luminii, din dreptul imobilului cu nr.3, unde locuieşte fosta concubină a inc. ŞERBAN ALIN şi membrii familiei sale, acesta i-a cerut taximetristului să reducă viteza de deplasare a maşinii, de aşa natură încât să vadă în curtea locuinţei. Acest aspect a fost observat şi de membrii familiei SANDU ce se aflau în curte.
  Membrii familiei SANDU procedând la urmărirea cu privirea asupra taxiului ce a trecut prin faţa locuinţei lor au constatat că, la o distanţă de aproximativ 2o-3o m de locuinţa lor, pe stradă mai precis pe str.Luminii la intersecţie cu str.1 Mai în dreptul unei unităţi de alimentaţie publică numit „La Cucu” se aflau inculpaţii ŞERBAN SORIN, ŞERBAN ALIN şi ŞERBAN ROMICĂ însoţiţi de numita  DANIEL MARIANA LOREDANA zisă „Mădălina”, în timp ce consumau băuturi alcoolice. În aceste împrejurări, membrii familiei SANDU şi anume : SANDU GICĂ (tată) , SANDU NATALIA, SANDU GICĂ (fiu), SANDU FLORIN, SANDU ANA-FLORENTINA şi SANDU VASILE SURAJ,au luat hotărârea de a se deplasa la grupul membrilor familiei ŞERBAN, pentru a le cere socoteală în legătură cu comportarea inc. ŞERBAN ALIN faţă de ei.
  Pe fondul stării conflictuale existente între cele două grupuri şi a stării de ebrietate în care se aflau, aceştia nu au ajuns la nici o concluzie paşnică ci,  mai mult, starea conflictuală s-a amplificat, membrii celor două grupuri adresându-şi unii altora cuvinte indecente, injurioase şi de reproş, cu glas tare ceea ce a făcut ca la faţa locului să se adune în jur de aproximativ 3o de persoane bărbaţi, femei, bătrâni, copii.
  Cearta dintre membrii celor două grupuri a degenerat în conflict fizic, aceştia lovindu-se reciproc cu pumnii şi picioarele, ori prin aruncări  de pietre, ceea ce a creat scandal public.
  În timpul conflictului fizic ce a avut loc între membrii celor două grupuri, învinuiţii SANDU GICĂ şi SANDU VASILE SURAJ au fost înjunghiaţi suferind leziuni abdominale  cu corpuri tăietoare, înţepătoare – posibil cuţit, ce necesită 35-40 zile, punându-le viaţa în pericol prin hemoperitoneu consecutiv.
  Ca urmare a acestui fapt grav, după aproximativ 5-1o minute de conflict fizic, cele două grupuri se despart în sensul că, grupul familiei SANDU a luat măsuri de transportare a celor două victime la domiciliul lor şi imediat după aceea,la Spitalul Municipal Mangalia, iar grupul familiei ŞERBAN a fugit de la faţa locului.
  Inculpaţii ŞERBAN ALIN şi ŞERBAN SORIN la puţin timp realizând gravitatea faptei produse s-au prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Mangalia aducând la cunoştinţă despre petrecerea stării conflictuale, dar negând că ei ar fi înjunghiat sau lovit pe cineva din membrii familiei SANDU.
  Inculpatul ŞERBAN ROMICĂ a dispărut nefiind de găsit în urma măsurilor de căutare întreprinse de lucrătorii de poliţie, cât şi a citării acestuia.
  Învinuiţii SANDU GICĂ  şi SANDU VASILE SURAJ au fost transferaţi din Spitalul Municipal Mangalia în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, datorită stării grave în care se aflau, fiind supuşi unor intervenţii chirurgicale de urgenţă. Ulterior, fiind examinaţi de către medico legist - dr. Covaciu , rezultă că victima SANDU VASILE SURAJ prezintă leziuni produse prin lovire cu corpuri dure tăietoare înţepătoare posibil cuţit, pot data din 21.o3.2oo9, necesită 35-4o zile de îngrijiri medicale de la data producerii lor. Leziunile de violenţă i-au pus viaţa în primejdie prin hemoperitoneu consecutiv plăgii înjunghiate abdominale, iar victima SANDU GICĂ  prezintă leziuni produse prin lovire cu corpuri dure din care unele tăietoare înţepătoare,posibil cuţit, pot data din 21.o3.2oo9 şi necesită pentru vindecare 35-4o zile de îngrijiri medicale de la data producerii lor. Leziunile de violenţă i-au pus viaţa în primejdie prin hemoperitoneu consecutiv plăgii înjunghiate toraco-abdominale.
  Totodată, de către medicul legist a fost examinat şi inc. ŞERBAN SORIN care prezintă o leziune de violenţă ce a putut fi produsă prin lovire cu corp dur şi necesită 1-2 zile de îngrijiri medicale, precum şi inc. ŞERBAN ALIN care prezintă leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu corpuri dure, necesitând 3-4 zile de îngrijiri medicale, neţinând cont de leziunile dentare.
  Cu ocazia audierii membrilor familiei SANDU, aceştia au declarat în genere că, inculpaţii ŞERBAN ALIN , ŞERBAN SORIN şi ŞERBAN ROMICĂ erau înarmaţi cu câte un cuţit, iar în timpul conflictului ce a avut loc între ei i-au înjunghiat cu intenţia de a le suprima viaţa victimelor SANDU GICĂ  şi SANDU VASILE SURAJ.
  Inculpaţii ŞERBAN ALIN  şi ŞERBAN SORIN în mărturiile lor au declarat că, ei nun au fost înarmaţi cu vreun cuţit sau vreun obiect tăietor înţepător, că nu îşi explică în ce împrejurări li s-au produs leziunile celor două victime, precizând în mod neadevărat că, inc. ŞERBAN ROMICĂ nu a participat la conflict.  Cu ocazia audierii celor doi inculpaţi în prezenţa apărătorilor, în  partea finală a declaraţiei lor după ce li s-a adus la cunoştinţă declaraţia martorului taximetrist BEJAN PETRICĂ cât şi a celorlalte părţi de la dosar, aceştia au recunoscut că la scandal a participat şi inc. ŞERBAN ROMICĂ, lăsând să se înţeleagă că, probabil acesta le-a înjunghiat pe cele două victime.
  Inculpaţii şi învinuiţii în timpul cercetărilor efectuate au fost parţial sinceri încercând prin mărturiile lor să învinovăţească pentru producerea stării conflictuale grupul advers. 
  Având în vedere considerentele expuse, în baza actelor de cercetare penală de la dosarul cauzei, apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii ŞERBAN ALIN, ŞERBAN SORIN şi ŞERBAN ROMICĂ, având în vedere modalitatea concretă în care a săvârşit infracţiunea, gradul de pericol social al faptei deosebit de ridicat, a adus o atingere vieţii umane având ca rezultat  punerea în primejdie a vieţii a două persoane, iar legea prevede pentru infracţiunile comise pedeapsa închisorii de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
  Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă din lezarea valorilor şi relaţiilor sociale privind apărarea ordinii şi liniştii publice, apărarea vieţii şi integrităţii fiinţei umane,  ce afectează sau periclitează ordinea publică cu implicaţii şi rezonanţe negative în rândul colectivităţii.
  Prin fapta comisă de inculpaţi s-a creat o stare de nelinişte în rândul colectivităţii în care aceştia convieţuiau, iar prezenţa lor în rândul acestora ar provoca o stare de indignare, de dezaprobare publică de natură a determina o stare de insecuritate, de a amplifica starea de tensiune în rândul publicului sau unui grup important de persoane, de natură a crea o presiune psihică asupra martorilor care au dat sau urmează să dea declaraţii considerate a fi în defavoarea inculpaţilor, existând totodată şi riscul de recidivare.
  Dat fiind faptul că, din probele administrate în cauză rezultă existenţa infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului ŞERBAN ROMICĂ, precum şi împrejurarea că acesta se află în situaţia prev.de art.148 lit.a,f Cpp întrucât, inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire, neputând fi găsit până în prezent, cu toate diligenţele depuse de organul de urmărire penală, precum şi faptul că inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există  probe că lăsarea în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol concretizat prin aceea că cercetarea acestuia în stare de libertate ar crea un sentiment de insecuritate şi de temere în rândul persoanelor , propunem luarea măsurii arestării preventive în lipsă faţă de inculpatul ŞERBAN ROMICĂ.
  Inculpatul este dispărut şi se sustrage de la urmărire, motiv pentru care nu a putut fi audiat , pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea şi inculparea, însă i s-a asigurat asistenţa juridică obligatorie prin prezenţa d-nei av. Rotea (Roşculeţ) Teodora Elena, delegată de Baroul Constanţa, prin delegaţia pentru asistenţă judiciară obligatorie .
  În baza art.136,144 şi art.149/1 Cpp, art. 15o al.1 teza a II-a şi al.2 Cpp :
                    1. Propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii ŞERBAN ALIN şi ŞERBAN SORIN,  pe o durată de 29 de zile, începând cu data de 24.o3.2oo9.
  2. Propunem arestarea preventivă în lipsă a inc. ŞERBAN ROMICĂ, pentru o perioadă de 3o de zile de la prindere, astfel încât să se poată proceda la darea în urmărire generală a acestuia şi darea în consemn la frontieră, pentru a putea fi depistat, cercetat pentru infracţiunile ce i se reţin în sarcină, cu respectarea garanţiilor procesuale.
  În prezent inculpaţii ŞERBAN ALIN şi ŞERBAN SORIN se află în arestul IPJ Constanţa fiind reţinuţi pe timp de 24 ore începând, pentru inc. ŞERBAN ALIN cu data de 23.o3.2oo9, de la orele 2o,oo iar pentru inc. ŞERBAN SORIN de la aceeaşi dată,  ora 21,2o.
  Precizăm că inculpatul ŞERBAN ALIN  a fost asistat de apărător din oficiu, av. Cristescu Liviu, conform împuterniciri avocaţiale  seria AV nr. 1626 din 23.o3.2oo9, ora 15,39 , delegare ce a fost întreruptă ca urmare a împuternicirii avocaţiale a d-nei av. Ales Cerchez Elena, conform împuternicirii seria AV nr. 3368o din 23.o3.2oo9, ora 17,5o.
  Inculpatul ŞERBAN SORIN a fost asistat de apărător din oficiu, av. Nurciu Stelian, conform împuterniciri avocaţiale  seria AV nr. 1627 din 23.o3.2oo9, ora 15,41..
  Inculpatul ŞERBAN ROMICĂ a fost asistat de apărător din oficiu, av. Rotea (Roşculeţ) Teodora Elena, , conform împuterniciri avocaţiale  seria AV nr. 1628 din 23.o3.2oo9, ora 15,42.
  Vă trimitem dosarul de urmărire penală  care conţine un nr. de _____ file.
 PROCUROR,
DRAGOMIR MATEI

Red. proc.DM
Dact.CL/Ex.3.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii