Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare - 04.11.2009

ro

04 Nov, 2009 18:52 1249 Marime text

În temeiul dispoziţiilor art. 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii: P.M si C.V. pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 04 noiembrie 2009 până la data de 02 decembrie 2009.

Prin rezoluţia din data de 03.11.2009 a fost începută urmărirea penală, faţă de învinuiţii P. M. şi C. V. pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- omor calificat şi omor deosebit de grav, prev. de art. 174 rap. la art.

175 lit. h, rap. la art. 176 lit. d C.pen.;

- tâlhărie prev. de art. 211 alin. 1, 2 lit. b şi alin. 21 lit. a, c Cp.;

- viol prev. de art. 197 alin. 1, 2 lit. a cu aplic. art. 33 lit. a C.pen.

Prin ordonanţa procurorului 2166/P/2009 din 03.11.2009, ora 2300, s-a dispus reţinerea inculpaţilor P. M. şi C. V. pe timp de 24 de ore, din care se va deduce perioada scursă de la data de 03 noiembrie 2009, ora 1430 de când au fost conduşi la Secţia 2 Poliţie şi au stat la dispoziţia organelor de urmărire penală.

Ca stare de fapt s-a reţinut că, în noaptea de 31.10/01.11.2009 inculpatul P.M. , împreună cu inculpatul C.V., au mers la locuinţa victimei A.M. , în vârstă de 59 de ani ,cu intenţia de a sustrage bani cunoscând că aceasta încasase recent pensia. Aceştia au pătruns în curtea victimei prin escaladarea porţii de acces, dinspre strada, aceasta fiind încuiată cu un lanţ cu lacăt, după care, nereuşind să pătrundă în imobil pe uşă deoarece şi acesta era legată cu un lanţ, au forţat fereastra de la imobil intrând înăuntru. Inculpaţii au găsit victima într-o cameră, pe fotoliu, au apucat-o fiecare de câte o mână trântind-o jos pe podea. Inculpatul C.V. a dezbrăcat victima trăgându-i pantalonii până la genunchi, după care s-a dezbrăcat şi el, întreţinând raport sexual prin violenţă. În acest timp P.M. era în cameră căutând, pe masă bani sau alte valori. După aceea a întreţinut şi el raport sexual cu victima, timp în care victima le-a spus că i-a recunoscut şi o să-i reclame. Pe acest fond, în scopul de a nu fi reclamaţi la poliţie, P.M. i-a aplicat mai multe lovituri cu cuţitul victimei în regiunea pieptului, iar celălalt inculpat cu ajutorul unei stinghii de pat a lovit-o pe aceasta în regiunea feţei şi capului. Au abandonat victima în holul casei, iar la plecare P.M. a luat de pe masă un pachet de ţigări nedesfăcut, dându-ii 10 ţigări inculpatului C.V., celelalte ţigări cu pachetul rămânând la el .

Cu ocazia cercetării la faţa locului, au fost ridicate corpurile delicte, respectiv cuţitul de bucătărie ,rupt în trei bucăţi, stinghia de la pat, care se regăsesc consemnate în procesul-verbal de cercetare la faţa locului, indicativul plicul nr.1.

În cursul investigaţiilor inculpatul P.M. a avut o atitudine sinceră, recunoscând infracţiunile comise, săvârşirea acestora punând-o pe seama consumului exagerat de băuturi alcoolice şi stării avansate de ebrietate în care se afla.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul C.V., acesta a avut o atitudine parţial sinceră, recunoscând că în acea noapte a consumat împreună cu celălalt inculpat şi cu martorul B. C. C. (15 ani) băuturi alcoolice în camera unde stă cu chirie, în localitatea Palazu Mare, dar a încercat să acrediteze ideea că în jurul orelor 100 , inculpatul P.M. a plecat singur de la locuinţa sa, susţinând că şi martorul l-a văzut părăsind locuinţa singur, după care el, împreună cu martorul s-au culcat în acelaşi pat, în cameră. Fiind audiat, martorul a declarat că a adormit în jurul orelor 2300 întrucât era obosit şi consumase băuturi alcoolice, ceilalţi doi inculpaţi rămânând împreună în cameră, continuând să consume băuturi alcoolice. Martorul nu cunoaşte ce s-a întâmplat în acea noapte, nu poate preciza dacă inculpatul C.V. a dormit în cameră, sau dacă inculpaţii au plecat împreună.

În acelaşi sens, în prezenţa domului avocat - apărător din oficiu al inculpatului C.V., s-a efectuat o confruntare, martorul menţinându-şi poziţia avută în declaraţia dată la organele de urmărire penală.

Totodată, cu ocazia cercetărilor la faţa locului, s-a constatat că geamul de la imobil a fost forţat, împrejurare care concordă cu depoziţia inculpatului P.M. care a declarat că a pătruns în imobil împreună cu inculpatul C.V., pe fereastră, după ce în prealabil au forţat-o. De menţionat că victima A.M. a fost găsită în holul casei sale, acesta fiind alt aspect care concordă cu depoziţia inculpatului care a declarat că împreună cu celălalt inculpat au târât victima din camera unde au întreţinut raport sexual, în holul casei, unde au abandonat-o.

Tot cu ocazia investigaţiilor, inculpatul P.M. în urma declaraţiei date în care a arătat că, la indicaţia celuilalt inculpat a aruncat adidaşii cu care era încălţat întrucât erau plini de sânge, acesta a condus organele de urmărire penală la faţa locului unde a fost găsit numai un adidas, după care inculpatul a predat şi obiectele de îmbrăcăminte cu care a fost îmbrăcat în acea noapte, ele prezentând pete brun-roşcate ce par a fi sânge.

Având în vedere probele administrate în cauză, astfel cum au fost susmenţionate, din care rezultă existenţa infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, precum şi împrejurarea că aceştia se află în situaţia prevăzută de art.148 lit.f din C.pr.pen., deoarece pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile comise este mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea acestora în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, concretizat prin aceea că cercetarea în stare de libertate a unor persoane inculpate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni deosebit de grave, cum sunt cele în cauză, ar crea în rândul comunităţii rurale un sentiment de insecuritate şi neîncredere în autorităţile judiciare care concură la înfăptuirea justiţiei, datorită faptului că aceste autorităţi nu reacţionează prompt pentru sancţionarea drastică a unor asemenea fapte, iar pe de altă parte, ar putea încuraja alte persoane predispuse la săvârşirea unor astfel de infracţiuni deosebit de grave, fără teama de reacţie imediată a justiţiei şi, de asemenea, ar crea condiţiile favorizante pentru acţiuni vindicative din partea apropiaţilor victimei şi ale persoanelor din colectivitatea în care a avut loc evenimentul.

Asistenţa juridică din oficiu a fost asigurată inculpatului P.M. , de avocat, iar inculpatului C.V. de avocat.

Dosarul conţine un număr de .... file.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii