Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O R D O N A N T A privind declinarea competentei - 06.03.2009

ro

06 Mar, 2009 22:39 2803 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL
C O N S T A N Ţ A
SECŢIA DE URMĂRIRE PENALĂ
 OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL NR.3722 
Nr.600/P/2009        06 martie 2009


O R D O N A N Ţ Ă privind declinarea competenţei

FLOREA ADINA, Prim Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta;
Examinând materialul de urmărire penală al dosarului cu numărul de mai sus, privind pe învinuiţii GEORGIEV BOYAN FILIPOV, cetăţean bulgar şi ABDULA BELGIN, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 183 alin.1,3 C.pen. în ref. la art. 189 alin.7 C.pen.,

C O N S T A T:

La data de 5 martie 2009 lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Secţia 3 Poliţie s-au sesizat cu privire la faptul că,în jurul orelor 1410, în dispeceratul subunităţii de poliţie, a pătruns o femeie foarte speriată şi care a solicitat în limba bulgară ajutorul poliţiei.
La scurt timp în sediul Secţiei 3 Poliţie şi-a făcut apariţia şi învinuitul GEORGIEV BOYAN FILIPOV, cetăţean bulgar.
Discuţiile preliminarii purtate de lucrătorii de poliţie cu femeia identificată ca fiind IVANOVA SEVDALINA GALEVA au condus la concluzia că aceasta fusese determinată de cetăţeanul bulgar să se deplaseze în municipiul Constanţa, plecând din Varna, localitatea sa de domiciliu, urmând ca din municipiul Constanţa să fie dusă în Polonia pentru a practica prostituţia.
Din declaraţiile părţii vătămate şi ale învinuitului cetăţean bulgar a rezultat că aceştia au făcut deplasarea în ziua de 3 martie 2009 din localitatea Varna, Republica Bulgaria spre municipiul Constanţa şi au intrat pe teritoriul României pe la vama Negru Vodă cu un autoturism marca Seat Toledo cu numere de înmatriculare bulgăreşti, condus de un bărbat numit GALIP, neidentificat până în prezent.
În municipiul Constanţa cei doi cetăţeni bulgari s-au întâlnit în zona gări cu învinuitul ABDULA BELGIN ca urmare a convenţiei anterioare existente între cei doi învinuiţi.
Partea vătămată a relatat că de la gară a fost condusă de învinuiţi într-un apartament unde şi-a petrecut noaptea de 3/4 martie 2009 şi despre care există indicii că ar aparţine soacrei învinuitului ABDULA BELGIN.
În dimineaţa zilei de 4 martie 2009 partea vătămată a fost transportată de învinuiţi cu un autoturism folosit ca taximetru, la apartamentul învinuitului ABDULA BELGIN situat în Constanţa, str. Dragoslavele nr.1C, bl.B.1, sc.A, ap.10, unde şi-a petrecut cea de-a doua noapte.
În dimineaţa zilei de 5 martie 2009, partea vătămată a declarat că a plecat din apartamentul învinuitului ABDULA BELGIN împreună cu tatăl acestuia şi cu cetăţeanul bulgar, au trecut prin dreptul unui sediu de poliţie, stabilit ulterior ca fiind sediul secţiei 3 Poliţie şi au intrat într-un bar.
În bar, profitând de o discuţie iniţiată de cetăţeanul bulgar cu o altă persoană care a cerut o ţigară, a fugit din bar şi s-a refugiat în sediul Secţiei 3 Poliţie, solicitând sprijinul lucrătorilor de poliţie, cărora le-a comunicat că urma să fie transportată în Polonia de cei doi învinuiţi în vederea practicării prostituţiei.


Se constată că partea vătămată a fost transportată de învinuitul GEORGIEV BOYAN FILIPOV din Bulgaria pe teritoriul României sub pretextul oferirii unui sfârşit de săptămână în scopul deplasării în Polonia, acolo unde, de altfel, se află şi tatăl său, cu privire la care există indicii că ar coordona o reţea de prostituate.
Pe teritoriul României, în municipiul Constanţa, partea vătămată a fost cazată în apartamentul învinuitului ABDULA BELGIN, scopul acestei acţiuni fiind acelaşi, respectiv exploatarea părţii vătămate.
În cauză sunt indicii certe de săvârşire a infracţiunii de trafic de persoane, prev. de disp. art. 12 alin.1 şi 2 lit.a din Legea 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, infracţiune care, în conformitate cu disp. art. 12 din Legea 508/2004, este în competenţa materială a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
În consecinţă, se va proceda la declinarea competenţei materiale de soluţionare a prezentei cauze în favoarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa, cu menţiunea că faţă de cei doi învinuiţi s-a dispus măsura preventivă a reţinerii începând cu data de 06 martie 2009, ora 0050.
Aşa fiind,
Conform disp. art. 42 C.pr.pen. în ref. la art. 45 C.pr.pen., şi art. 12 alin.1 lit. g din Legea 508/2004,
 
D I S P U N:

1. Declinarea competenţei materiale de soluţionare a cauzei privind pe învinuiţii GEORGIEV BOYAN FILIPOV, cetăţean bulgar şi ABDULA BELGIN în favoarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa, întrucât sunt indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de trafic de persoane, prev. de disp. art. 12 alin.1 şi 2 lit.a din Legea 678/2001, privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.


PRIM PROCUROR,
ADINA FLOREA

F.A./E.O.
Ex.2

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii