Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar 41% dintre constanteni colecteaza uleiul uzat in recipienti de plastic

ro

31 Mar, 2010 21:44 1902 Marime text

p3270008.jpgChestionarele aplicate de Mare Nostrum, în Constanţa, în cadrul Campaniei de conştientizare privind colectarea uleiului vegetal uzat arată faptul că doar 41% dintre constănţeni colectează uleiul uzat în recipienţi de plastic, iar 65% ar fi dispuşi să predea uleiul vegetal uzat către centre mobile de colectare a uleiului.

Chestionarele au fost aplicate de voluntarii Mare Nostrum în decurs de 3 săptămâni, în localităţile unde se desfăşoară Campania de conştientizare privind colectarea uleiuli vegetal uzat: Constanţa, Năvodari, Eforie, Medgidia şi Mangalia. În acest interval de timp, constănţenii au fost chestionaţi cu privire la practicile lor din bucătărie: de câte ori reutilizează uleiul vegetal, cum elimină uleiul vegetal din gospodărie, care este efectul aruncării uleiului vegetal la chiuvetă.

Potrivit rezultatelor, constănţenii sunt relativ familiarizaţi cu practicile sănătoase pentru familie şi mediul înconjurător. Întrebaţi de câte ori folosesc uleiul pentru prăjit, 56% dintre cei chestionaţi au răspuns că îl refolosesc o singură dată, iar 23% îl refolosesc de 2-3 ori. Un procentaj foarte mic de constănţeni nu refoloseşte deloc uleiul-3%.

La capitolul metode de eliminare a uleiului din gospodărie, 40% dintre constănţeni au spus că îl colectează în sticle de plastic şi îl aruncă la gunoi. Îngrijorător este faptul că peste 50% dintre chestionaţi au spus că aruncă uleiul uzat în sistemul de canalizare, fiind însă conştienţi de faptul că acesta poluează apa şi înfundă ţevile.

De remarcat este faptul că 65% dintre constănţenii care au participat la sondaj au declarat că ar fi dispuşi să colecteze uleiul vegetal în sticle şi să îl predea unor centre mobile de colectare a uleiului.

p3270018.jpgDatele chestionarului au fost confirmate şi de prima ieşire pe teren a voluntarilor Mare Nostrum, ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, în Medgidia: "Locuitorii din Medgidia pe care i-am abordat ne-au spus că deja colectează uleiul vegetal uzat. Ştiu că acesta este un deşeu toxic, ce poluează mediul înconjurător. Ce ar trebui să ştie gospodinele este că , pentru a avea grijă de sănătatea familiei lor, trebuie să prăjească o singură dată alimentele în ulei. Acesta nu trebuie aruncat la întâmplare, pentru că poluează suprafeţele cu care intră în contact. Soluţia este să îl strângă în sticluţe de plastic şi să îl predea caravanei Mare Nostrum", a declarat Andreea Ionaşcu, coordonator proiect. Chestionarul a fost aplicat pe 500 de persoane, reprezentantive pentru grupul ţintă.

Următoarea acţiune de conştientizare va avea loc la Constanţa, pe data de 10 aprilie, în Pieţele Km 4-5 şi Abator, în intervalul orar 10:00 - 15:00.

Campania de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectării uleiului vegetal uzat este un proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Parteneri media: CTV, Radio Constanţa

RAMONA CRÂNGAŞU
RESPONSABIL PR

ONG MARE NOSTRUM

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii