Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vernisaj expozitia temporara CERCETARI ARHEOLOGICE LA MANGALIA - 25.02.2009

ro

25 Feb, 2009 15:45 956 Marime text

Muzeul de Arheologie                                               
CALLATIS  Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail:
muzeul_callatis@yahoo.com 

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, organizează joi, 26 februarie a.c., începând cu ora 11.00, în clădirea muzeului din şos. Constanţei, nr. 23, Mangalia, vernisajul expoziţiei temporare: CERCETĂRI ARHEOLOGICE LA MANGALIA.
Expoziţia cuprinde materiale arheologice descoperite în timpul cercetărilor de salvare şi sistematice în campania anului 2008. Printre materialele expuse sunt: vase ceramice (ulcioare, boluri, kantharos, lekythos), vase de sticlă, opaiţe, statuete „tip Tanagra”, un fragment de altăraş ceramic, o oglindă de bronz, un pahar neolitic, tubuli ceramici, fragmente arhitectonice cu decor etc. Expoziţia mai cuprinde şi câteva zeci de imagini din timpul cercetărilor arheologice, precum şi planuri ale şantierelor arheologice callatiene.
Dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, va deschide expoziţia cu prezentarea colectivului de specialişti care realizează cercetări arheologice de salvare şi sistematice şi va sublinia faptul că numărul cercetărilor arheologice de la Mangalia depăşeşte cu mult numărul cercetărilor desfăşurate de alte muzee din ţară. „Ca exemplu, sunt judeţe cu doar 3-5 cercetări arheologice pe an, în timp ce la nivelul judeţului Constanţa au fost 266 de şantiere arheologice, între care 135 la Mangalia. Important este faptul că suntem pe primul loc în ţară ca numar de cercetări arheologice, conform statisticii întocmite de Ministerul Culturii şi Cultelor. Nu avem rezultatele finale pe anul 2008, dar, cu siguranţă, suntem pe unul dintre primele locuri.”
Cu prilejul deschiderii expoziţiei, specialiştii muzeului vor prezenta rezultatele cercetărilor arheologice obţinute în timpul săpăturilor pe şantierele din zona Mangaliei. Astfel, dr. Mihai Ionescu va descrie cercetările arheologice sistematice de la colţul de nord-vest al cetăţii Callatis. Robert Constantin va vorbi despre cercetările arheologice desfăşurate în curtea Şcolii nr. 5 „Gala Galaction” din Mangalia, iar Laurenţiu Radu va prezenta, în PowerPoint, mormintele de epocă romană descoperite la Callatis. În final, Valerică Maxim va descrie activitatea laboratorului de restaurare-conservare.
La vernisaj vor fi prezenţi: reprezentanţi ai administraţiei locale, ai instituţiilor de cultură din localitate, profesori şi elevi ai instituţiilor de învăţământ din localitete,

Data: 25. 02. 2008
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Tel: 0722.696299
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii