Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Operațional Regional 2007-2013, cel mai performant program operațional românesc

ro

28 May, 2013 20:51 1033 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a condus astăzi, 28 mai a.c., ședința Comitetului de Monitorizare al Programului Operațional Regional 2007-2013 (CMPOR). Comitetul s-a reunit pentru a analiza stadiul programului și pentru a adopta măsurile necesare pentru accelerarea implementării lui.
Analiza activității programului pe anul 2012 și a stadiului său actual au evidențiat faptul că POR își menține statutul de cel mai performant program operațional din România, atât la capitolul absorbție, cât și din punctul de vedere al respectării indicatorilor.
Până la această oră, sumele totale din fonduri europene plătite efectiv în România pe Programul Operațional Regional reprezinta 40% din bugetul programului, iar gradul de absorbție este de 30%. Procentul de 40%, adica 1,5 miliarde de euro, bani europeni plătiți efectiv pe proiecte în cadrul POR, reprezintă rambursări la care se adaugă prefinanțarea de aproximativ 10%.”, a declarat Liviu Dragnea în conferința de presă susținută pe această temă.
Alte analize prezentate astăzi s-au referit la modul de respectare a indicatorilor-țintă stabiliți la începutul programului.
Vă pot anunța că toți indicatorii care au fost stabiliți pentru POR au fost depășiți cu peste 100%. Să vă dau un exemplu: una dintre țintele inițiale era de a înființa 15.000 de noi locuri de muncă până la finalizarea programului. Numai până la această oră, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la care se adaugă locurile de munca indirecte. Așadar, ținta a fost deja depășită.”, a precizat ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.
Ministrul Liviu Dragnea a anunțat și deciziile adoptate de CMPOR cu privire la realocarea unor sume în cadrul programului. Astfel, suma de 100,8 milioane de euro, rezultată din economii la alte proiecte aflate în implementare și din corecții, va fi realocată de pe axele 1, 3 și 5 pentru finanțarea proiectelor de eficientizare termică a blocurilor de locuințe (Axa prioritară 1, Domeniul Major de Intervenție 1.2). Alte realocări aprobate vor fi utilizate pentru a finanța achiziția de utilaje la Inspectoratele pentru Situații de Urgență, pentru monumente istorice și culturale, dar și pentru infrastructura de turism.
Evoluția pozitivă a programului a fost posibilă ca urmare a aplicării unor măsuri precum modificarea unor acte normative, simplificarea procedurilor și schimbarea modului de abordare în cadrul Autorității de Management a POR. Măsuri suplimentare care urmează să fie propuse CMPOR pentru eficientizarea programului se referă la modificarea achiziţiilor publice în sensul simplificării acesteia, a standardizării caietelor de sarcini, dar şi la clarificarea și asumarea responsabilităţilor pentru instituţiile de control.
* * *
Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional (CMPOR) este structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional şi strategic în procesul de implementare a Programului Operaţional Regional 2007-2013. CMPOR are rolul de a asigura eficacitatea şi calitatea implementării programului.
 
Serviciul Comunicare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii