Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Dragnea - „2013, singurul an din această perioadă istorică în care pot fi înfiinţate regiunile administrative”

ro

17 Apr, 2013 19:54 854 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a punctat câteva diferenţe şi asemănări între modelul german şi cel francez de regionalizare-descentralizare:
Pe de o parte, sistemul francez este poate cel mai riguros model de organizare administrativă într-un stat unitar, cu un guvern central, în timp ce sistemul German e reprezentativ pentru organizarea de tip federal. Ambele sisteme excelează însă în ceea ce priveşte rigoarea şi raţionalitatea organizării structurilor administrative. Punctul comun cel mai vizibil dintre cele două abordări este principiul subsidiarităţii. Fiecare dintre cele două modele încearcă să ducă fiecare competenţă pe nivelul cel mai apropiat de cetăţean la care poate fi exercitată în mod eficient. Totodată, atât Franţa, cât şi Germania administrează mai multe programe operaţionale regionale.”
 
Declaraţia a fost făcută la seminarul „Regionalizarea: abordări comparative franco-germane”, organizat astăzi, la Senat, de Excelenţele Lor, Ambasadorul Franţei la Bucureşti şi Ambasadorul Republicii Federale Germane în România, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană de la Elysee.
 
Liviu Dragnea a apreciat că descentralizarea administrativă este un proiect care trebuie realizat în anul 2013, acesta fiind "singurul an, în această perioadă istorică", în care pot fi înfiinţate regiuni administrative. În acest sens, ministrul a menţionat că, în perioada 2002-2003, a mai existat un context propice pentru România, când administraţia şi guvernul erau pregătite să adopte înfiinţarea regiunilor administrative, însă nu a existat suficientă iniţiativă, iar România s-a limitat, atunci, la înfiinţarea regiunilor de dezvoltare.
 
Au trecut zece ani de atunci. În istoria fiecărei ţări există ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de ţară. Regiunile nu reprezintă o obligaţie sau un moft, ci o necesitate pregnantă pentru România. Descentralizarea administrativă este un proces care trebuie finalizat în acest an, este nevoie să clarificăm o dată pentru totdeauna atribuţiile fiecărui nivel administrativ, iar asta, în primul rând, din respect faţă de cetăţean", a mai spus Liviu Dragnea.
 
Ministrul dezvoltării regionale a anunţat că, în perioada imediat următoare, MDRAP va începe consultările cu autorităţile locale, cu structurile asociative, cu reprezentanţii partidelor parlamentare şi cu societatea civilă pe tema regionalizării.
 
* * *
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adiministraţiei Publice coordonează procesul de regionalizare-descentralizare a României. În luna februarie, Guvernul României a aprobat un memorandum în acest sens, în care au fost stabilite principiile şi obiectivele procesului, cadrul organizatoric şi principalele direcţii de acţiune. Astfel, conform memorandumului, pe acest domeniu funcţionează un comitet tehnic interministerial, iar la nivelul MDRAP a fost înfiinţat Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Este vorba de un organism cu rolul strategic de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale. CONREG funcţionează cu trei grupuri de lucru: cel academic, cel format din parlamentari şi aleşi locali şi cel al societăţii civile.
 
Prima dezbatere organizată de MDRAP a avut loc în data de 2 aprilie, la Academia Română. În cadrul evenimentului, membrii grupului de lucru academic al CONREG au prezentat studii, statistici şi hărţi privind procese similare din alte state: modele de regionalizare, istoricul proceselor şi etapele parcurse, competenţele atribuite regiunilor. Totodată, au fost expuse criterii care ar putea sta la baza procesului de regionalizare-descentralizare din România şi analize privind situaţia actuală internă, precum gradul de segmentare, decalajele existente între zonele rurale şi urbane sau între nivelul central şi cel local, fluxuri ale migraţiei populaţiei.
 
Tot în cadrul acestui proces, MDRAP a organizat, săptămâna trecută, un seminar la care specialişti din patru ţări europene, invitaţi ai Consiliului Europei, au fost invitaţi să împărtăşească CONREG experienţa lor în domeniu.
 
 Serviciul Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii