Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Dragnea a semnat trei contracte de finanțare a unor proiecte locale

ro

12 Dec, 2013 17:55 1195 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a semnat astăzi, la Drobeta Turnu Severin și Reșița, contractele de finanțare din fonduri europene pentru trei proiecte care contribuie la dezvoltarea infrastructurii locale.
 
Am ținut să vin personal la semnarea acestor trei contracte pentru a arăta respectul față de comunitățile locale, care generează astfel de proiecte, și sprijinul nostru pentru investițiile din teritoriu.”, a declarat Liviu Dragnea.
 
Astfel, un proiect pentru dezvoltarea funcțiunilor turistice ale orașului Baia de Aramă a primit alocare financiară nerambursabilă în valoare de 4,58 milioane lei, din care 4,2 milioane lei reprezintă contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională.
 
Este un proiect care, nu cu foarte mulţi bani, va ajuta la dezvoltarea localităţii Baia de Aramă şi a zonei adiacente. Are o valoare de peste zece milioane de lei şi cuprinde realizarea unui complex turistic, inclusiv drumuri și pârtii de schi. Se adresează la peste 400 000 de cetăţeni atât din Mehedinţi, cât şi din judeţele învecinate”, a declarat Liviu Dragnea la Drobeta Turnu Severin, la semnarea contractului de finanțare ce are ca beneficiar orașul Baia de Aramă.
 
Proiectul, cu o durată de implementare de 18 luni, este derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 (POR) și își propune valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice din zonă.
 
Ministrul Liviu Dragnea a precizat că POR este cel mai dinamic program operațional european din România, situație datorată faptului că este singurul program descentralizat: „Dinamica POR este grăitoare: în ultimii șase ani, au fost absorbite fonduri europene în valoare de 656 milioane euro, iar în acest an, doar în ultimele șapte luni, am atras circa 1 miliard”.
 
Alte două noi proiecte destinate infrastructurii de transport peste Dunăre și Nera din Moldova Nouă și Socol (județul Caraș Severin) vor fi implementate în cadrul Programului IPA de cooperare transfrontalieră România-Republica Serbia. Ministrul Liviu Dragnea a apreciat ca proiectele sunt de importanță strategică, iar cooperarea dintre România șicu Serbia este una dintre cele mai eficiente, afirmând: „Dunărea nu ne desparte, Dunărea ne unește”.
Cele două proiecte vor sprijini dezvoltarea economică a regiunii per ansamblu, și nu doar a județului Caraș-Severin, și dovedesc o implicare comună româno-sârbă pentru facilitarea transportului între cele două țări vecine.
Prin proiectul „Punct de traversare cu bacul între localitățile Moldova Nouă și Golubac", cu un buget total de 2,3 milioane euro, va fi realizată infrastructura de acostare și îmbarcare/ debarcare a autovehiculelor pe cele două maluri ale Dunării, modernizarea legăturii rutiere între Veliko Gradiste și portul de acostare, precum și achiziționarea feribotului. Proiectul este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Caraș Severin și Consiliul local Moldova Nouă, precum și municipalitățile Veliko Gradiste și Golubac din Serbia.
 
Proiectul "Pod peste râul Nera între localitățile Socol și Vracev Gaj", cu un buget de 1.633.277 euro, are ca parteneri Consiliul Județean Caraș Severin și municipalitatea Bela Crkva (Biserica Albă) din Serbia. Proiectul presupune realizarea unui pod rutier, a rampelor de acces racordate la drumurile publice din zonă și a punctelor de control pentru trecerea de frontieră.
 
* * *
 
Programul Operațional Regional și Programul IPA de cooperare transfrontalieră România-Republica Serbia sunt gestionate la nivelul MDRAP în perioada de programare 2007-2013.
 
Semnarea celor două contracte din Caraș Severin marchează sfârșitul procesului de contractare pentru Programul România-Serbia pentru actuala perioadă de programare. Până în prezent, în cadrul programului au fost semnate 117 contracte în valoare de 56.022.029 euro, ceea ce reprezintă o rată de contractare de 105,47%.
 
În cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 au fost semnate, până în prezent, peste 3600 de contracte de finanțare, pentru care contribuția din Fondul European de Dezvoltare Regională depășește suma de 4 miliarde de euro.
 
 
Serviciul Comunicare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii