Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Stanisoara reafirma la Cracovia angajamentul Romaniei pentru operatiunile din Afganistan

ro

20 Feb, 2009 20:41 703 Marime text

                                                                     
Nr. 040
20 februarie 2009    
 Persoană de contact: Mr. Constantin Spânu, tel 0764402720
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

Ministrul Stănişoară reafirmă la Cracovia angajamentul României pentru operaţiunile din Afganistan şi sprijinul pentru preocupările legate de agenda transformării NATO

Reuniunea ministerială de la Cracovia, care a avut loc cu cinci săptămâni înaintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl, a avut drept obiectiv analiza a două domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operaţională şi agenda transformării NATO.
În ceea ce priveşte agenda operaţională, axată în principal pe misiunea ISAF din Afganistan, au fost formulate următoarele obiective: creşterea contribuţiei cu forţe, cu accent pe asigurarea securităţii alegerilor care se vor desfăşura în acest an în Afganistan; nevoia unei transpuneri mai accelerate a deciziilor Summit-ului de la Bucureşti, cu privire la „abordarea cuprinzătoare”, în special în domeniul cooperării civili-militari şi între instituţiile internaţionale implicate – NATO, ONU, UE; creşterea resurselor alocate în vederea antrenării şi echipării Armatei Naţionale Afgane; nevoia creşterii contribuţiei statelor aliate pentru pregătirea poliţiei naţionale afgane.
Ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, a evidenţiat consecvenţa cu care România îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în cadrul Alianţei. Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numărul total al contribuţiei ţării noastre la ISAF este de 900 de militari.
Reuniunea ministerială informală de la Cracovia a inclus şi o sesiune cu participarea miniştrilor apărării din ţări non-NATO contributoare la ISAF.
Referitor la agenda transformării NATO, intervenţia ministrului Stănişoară a evidenţiat importanţa operaţionalizării Forţei de Reacţie Rapidă NATO (NATO Response Force), cu accesul la finanţare din fonduri comune la utilizarea acestei structuri.
În legătură cu reforma structurilor de conducere NATO, Mihai Stănişoară a subliniat necesitatea menţinerii principiului consensului la toate nivelurile de decizie, precum şi promovarea principiului rotaţiei pentru ocuparea funcţiilor de conducere din cadrul Alianţei. În continuare, ministrul român a susţinut dezvoltarea opţiunilor tehnice relevante pentru scutul antirachetă NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Bucureşti.
În cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina şi Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stănişoară a reafirmat sprijinul României pentru aspiraţiile celor două ţări de aderare la NATO şi pentru reformele promovate în acest scop.
      Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii