Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la București

ro

19 Sep, 2023 09:03 593 Marime text
Nr. 348
19 septembrie 2023
 
Angel Tîlvăr: „Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României și al NATO”.
 
Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la București
 
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 18 septembrie, cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.
Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității regionale, cu accent pe situația generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României. 
Ministrul Tîlvăr și-a exprimat preocuparea față de intensificarea acestor atacuri și a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale și locale cu competențe în domeniul urgențelor civile și căacționăm pentru a monitoriza cu mai mare acuratețe situațiile pe timpul atacurilor și pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă.

Totodată, ministrul apărării naționale a precizat că instituția militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.
Oficialul român a punctat, de asemenea, importanța suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană, adresând mulțumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare. Totodată, ministrul a evidențiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloților români, precum și a celor din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României și al NATO.  Continuăm să acționăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate,  a arătat ministrul apărării naționale.

Ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistență României pentru consolidarea capacităților sale de apărare și de a contribui substanțial la întărirea apărării și descurajării aliate pe flancul estic.
Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfășurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun și un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia și rămânem strâns angajați pe viitor în dialogul și cooperarea cu România, a declarat Kathleen Kavalec.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii