Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama

ro

06 Mar, 2024 10:29 410 Marime text
Nr. 52 - 5 martie 2024
 
 
Angel Tîlvăr: ,,Prezența consistentă a militarilor SUA în țara noastră contribuie la întărirea securității flancului estic.,,
 
Întrevederea ministrului apărării naționale cu șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama
 
 
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit marţi, 5 martie, la sediul MApN, pe noul șef al Gărzii Naționale a Statului Alabama, generalul de brigadă David Pritchett.
Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost abordate și aspecte referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, prin prisma Parteneriatului Strategic România-SUA și Programului de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Națională din Alabama, lansat în urmă cu mai mult de trei decenii.
Ministrul apărării naţionale a subliniat importanța măsurilor de întărire a monitorizării şi securizării spațiului aerian al României și, implicit, al NATO, atât prin eforturi în plan național, cât și prin cooperarea cu aliații, prioritatea maximă fiind siguranța cetățenilor. ,,Apreciem angajamentul consistent al structurilor militare ale SUA dislocate în țara noastră, precum și cooperarea excelentă cu militarii români. Aceste elemente asigură consolidarea interoperabilității și contribuie la întărirea securității flancului estic al spațiului euroatlantic”, a declarat ministrul Tîlvăr.
 
***
Programul de Parteneriat a fost inițiat de SUA în urmă cu aproape 31 de ani, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.
Cooperarea Armatei României cu Garda Națională a statului american Alabama constituie un segment consistent al cooperării militare sub auspiciile parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române - Garda Națională Alabama, contribuie la fundamentul celor trei piloni ai politicii de securitate a țării noastre (NATO, UE, SUA) care urmăresc interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.
Biroul de Presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii