Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec

ro

12 Jan, 2024 14:09 430 Marime text
  Nr. 7
12 ianuarie 2024
 
Întrevederea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr,
cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec
 
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 12 ianuarie, o întrevedere cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.
Cei doi oficiali au discutat despre principalele repere ale cooperării bilaterale pentru anul 2024, pe palierul politico-militar, cu accent pe impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii.
Ministrul apărării naționale a reiterat poziția României în ceea ce privește condamnarea fermă a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, amintind recentele atacuri aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și, totodată, asupra infrastructurii civile critice ucrainene. În acest context, au fost subliniate eforturile pe care țara noastră le depune pentru menținerea stabilității în zonă.
Pe parcursul întâlnirii, ministrul Tîlvăr a salutat demersurile inițiate, la nivelul autorităților de la Washington, în vederea elaborării Strategiei SUA de securitate și dezvoltare a Mării Negre, acestea reprezentând un moment istoric cu o importanță strategică deosebită.
„Contribuția noastră la elaborarea Strategiei SUA la Marea Neagră va reprezenta o prioritate în perioada următoare. România a susținut constant, consecvent și proactiv întărirea angajamentului american la Marea Neagră, ca parte a unui efort coordonat euro-atlantic și al partenerilor care împărtășesc poziții comune pentru asigurarea securității, rezilienței și prosperității regiunii”, a spus ministrul apărării naționale.
În același context, a fost amintită semnarea la Istanbul, la 11 ianuarie, a Memorandumului de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră - o inițiativă importantă pentru statele aliate și pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic.
În cadrul întâlnirii a fost abordată și situația de securitate din Marea Roșie, atât partea română, cât și partea americană evidențiind faptul că atacurile grupării Houthi reprezintă o amenințare semnificativă, care pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante rute de transport maritim.
În cadrul întrevederii, ministrul Tîlvăr a subliniat faptul că, în anul 2024, România marchează un moment deosebit – celebrarea a 20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO şi împlinirea a 75 de ani de la semnarea Tratatului Alianței Nord Atlantice, evenimente care vor fi evidențiate și la Summit-ul de la Washigton, care va avea loc în această vară.
De asemenea, în luna ianuarie a acestui an se împlinesc 30 de ani de când România este parte a Parteneriatul pentru Pace, o inițiativă importantă care a trasat drumul euro-atlantic al țării noastre.
 
 
Biroul presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii