Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Apărării Naționale cu ambasadorul Poloniei la București

ro

11 Dec, 2023 21:08 755 Marime text


  • Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a primit luni, 11 decembrie, la sediul MapN, vizita ambasadorului Poloniei la București, Pawel Soloch, prima în această nouă calitate.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a primit luni, 11 decembrie, la sediul MapN, vizita ambasadorului Poloniei la București, Pawel Soloch, prima în această nouă calitate.

Agenda de discuții a inclus subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene, precum și aspecte curente și de perspectivă referitoare la cooperarea în plan bilateral dintre cele două armate.

„Am evidențiat angajamentul solid al țării noastre pentru asigurarea securității flancului estic al NATO, acesta fiind unul dintre cele mai importante elemente ale relației bilaterale. Consolidarea proiectelor bilaterale și promovarea obiectivelor comune în domeniul securității și apărării trebuie să continue în același ritm. Totodată, lucrăm împreună pentru identificarea de noi domenii de cooperare, mai ales în contextul în care Polonia contribuie, în mod tradițional, cu trupe la eforturile aliate din țara noastră, iar România sprijină eforturile Varșoviei“, a declarat ministrul Tîlvăr.


Ministrul apărării naționale a subliniat importanța continuării consultărilor și coordonării în cadrul Formatului București 9, inițiativă care și-a dovedit relevanța, inclusiv pentru coordonarea transatlantică și unitatea aliată, în vederea promovării obiectivelor comune cu privire la consolidarea prezenței aliate de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Colaborarea bilaterală româno-polonă este evidențiată, cu succes, și în cadrul Uniunii Europene, având aceeași viziune cu privire la modul în care inițiativele UE din domeniul apărării ar trebui să evolueze. Mobilitatea militară rămâne o prioritate, atât pentru UE, cât și pentru NATO, iar acțiunile derulate în acest sens sunt în sinergie cu formate precum Inițiativa celor Trei Mări, ca o consecință a cooperării româno-poloneze.

Armata României contribuie, începând din 2017, cu o subunitate de apărare antiaeriană la Grupul de Luptă NATO dislocat în Polonia, care este condus de SUA. Acesta are misiunea de a asigura Prezenţa Înaintată Consolidată, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei, pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia, din anul 2016.

Detașamentul românesc din Polonia este coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”. În present, în baza militară Bemowo Piskie, se află aproximativ 110 militari ai Detașamentului de Apărare Antaeriană „Gheparzii Transilvani”, generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Sfaturi pentru o zi de schi în siguranță

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii