Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Vaslui Infracțiuni la regimul rutier constatate de către polițiștii vasluieni

ro

08 Sep, 2023 15:32 601 Marime text
Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

La data de 9 septembrie 2023, ora 20.54, Poliția Municipiului Huși a fost sesizată despre producerea unui eveniment rutier, fără victime, pe drumul comunal DC 33, în localitatea Pogănești, comuna Stănilești, județul Vaslui.
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși au depistat conducătorul implicat, un bărbat de 35 de ani, din comuna Drânceni, județul Vaslui, care aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în județul Vaslui ar fi acroșat un cap de pod.
Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.18 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal Huși, în vederea prelevării de mostre biologice și stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
 
La data de 7 septembrie 2023, ora 23.29, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Decebal din județul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Neamț, condus de către un tânăr de 18 ani, din Vaslui.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, autoturismul fiindu-i încredințat spre a fi condus de către proprietar, un alt tânăr de 18 ani, care circula în autoturism, în calitate de pasager.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
 
Extras din Codul Penal
Articolul  335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1)  Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Articolul  336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 
 
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
 
Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
 
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii