Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Buzău Actvități preventive pentru marcarea Zilei Internaționale de luptă împotriva consumului și traficului și consumului ilicit de droguri

ro

27 Jun, 2023 14:35 572 Marime text
Nr.208 din 27 iunie 2023
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua de 26 iunie 2023
 
Actvități preventive pentru marcarea Zilei Internaționale de luptă împotriva consumului și traficului și consumului ilicit de droguri
 
În ziua de 26 iunie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Biroului Siguranță Școlară, jandarmi, reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog ai Județului Buzău și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au marcat Ziua Iternațională de luptă împotriva consumului și traficului și consumului ilicit de droguri prin desfășurarea în parcul Crâng acțiuni informativ-preventive.
Activitățile au avut ca scop informarea tinerilor despre efectele consumului de substanțe psihoactive și cum acestea modifică senzațiile, percepțiile, atenția, gândirea, imaginația, voința și pot genera tulburări în întreaga viață afectivă şi emoțională.
Totodată, au fost folosiți şi ochelarii tematici care simulează starea de ebrietate și consumul de substanțe psihoactive.
Poliţiştii au încurajat tinerii să prețuiască sănătatea, și să conștientizeze faptul că drogurile nu îi scapă de probleme, ci consumul de droguri devine  o problemă în plus.
 
Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale sub toate aspectele:
 
Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora;
 
Siguranţa – în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele;
 
Presiunea financiară – cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma?;
 
Dependenţa – vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele.
 
Violenţa – vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei;
 
Depresia – poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului;
 
Accidente – când te afli sub influenţa drogurilor și urci la volan ești un pericol pentru tine, dar și pentru ceilalți participanți la trafic.
 
  •  
 
Reținut de polițiști pentru furt
 
În ziua de 26 iunie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Grebănu au depistat principalul bănuit de furtul unui telefon mobil, un bărbat de 36 de ani, din Podgoria.
Fapta a fost sesizată în dimineața zilei de 26 iunie a.c., de către persoana vătămată, o femeie de 74 de ani, Râmnicu Sărat.
În urma investigațiilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în ziua de 23 iunie a.c, bănuitul, ar fi profitat de neatenția persoanei vătămate care desfășura activități agricole pe un teren din Podgoria și i-ar fi sustras o sacoșă în care avea un telefon mobil.
Prejudiciul a fost recuperat de către polițiști și predat persoanei vătămate.
În urma probatoriului administrat, pe bază de ordonanță, față de bănuit a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat unității de parchet pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.
 
  •  
 
Accident de circulaţie
 
În data de 26 iunie a.c., în jurul orei 13.00, polițiștii buzoieni au fost sesizați de producerea unui accident de circulație pe DN22, în Râmnicelu.
Din primele cercetări a reieșit că un autoturism condus pe DN22, dinspre Brăila către Râmnicu Sărat, de către o șoferiță de 59 de ani, din Constanța, ar fi surprins și accidentat doi pietoni care s-ar fi angajat în traversarea drumului prin zona marcajului pietonal.
Accidentul s-a soldat cu rănirea celor doi pietoni, un bărbat de 45 de ani și un minor de 10 ani, ambii din Rămnicelu. Aceștia au fost preluați de ambulanță și transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
          În cauză s-a întocmit dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
  •  
 
Peste 160 de sancţiuni aplicate pentru neregulile constatate de poliţişti în trafic în ultimele 24 de ore.
 
 
În ziua de 26 iunie a.c, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au aplicat 167 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 26 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.
Poliţiştii au acționat şi pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistrând 67 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise. Împotriva a 18 conducători auto s-a luat, pe lângă sancţiunea contravenţională, şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză158 km/h – a fost înregistrat de aparatul radar autoturismul unui bărbat de 64 de ani, din București, ce rula pe DN2E85, în afara localităţii Mihăilești.
Sancţiuni au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (25), pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor (12), dar şi 50  pentru alte abateri în trafic.
Alte 8 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului, pentru neacordarea priorității de trecere, pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, dar și pentru circulația pe sens opus.
Tot ieri, polițiștii au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați pietoni, bicicliști și căruțași, fiind aplicate 25 de sancțiuni contravenționale celor care și-au pus viața în pericol prin nerespectarea regulilor de circulație.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 54.000 de lei.
 
 
RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO:
 
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!
 
-Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic!
-Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
-Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
-Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
-Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
-Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
-Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
-Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii