Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Bacău Comunicat de presă - 07.01.2022

ro

07 Jan, 2022 15:12 757 Marime text

PREVENIREA DISPARIȚIILOR DE MINORI ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR
 
          Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău s-au aflat în mijlocul elevilor Liceului Teoretic ”Henri Coandă” Bacău pentru a le vorbi despre prevenirea dispariților de minori.
          La data de 06 ianuarie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii s-au întâlnit cu elevi ai Liceului Teoretic ”Henri Coandă” din municipiul Bacău, cu care au discutat aspecte importante legate de plecările voluntare ale minorilor. Din discuțiile purtate s-a desprins concluzia că, din cazurile de dispariţii de copii, majoritatea sunt plecări voluntare ale acestora de la domiciliu. Cei prezenți au fost deosebit de receptivi la informaţiile primite din partea poliţiştilor, au adresat întrebări şi au relatat întâmplări din viaţa lor sau a celor apropiaţi.
          În urma discuţiilor purtate cu adolescenții, aceștia au realizat implicaţiile unei plecări voluntare de la domiciliu, persoanele care au de suferit de pe urma unei decizii neinspirate şi riscurile la care se expun atunci când nu mai beneficiază de ocrotirea familiei. Au fost subliniate și aspecte legislative, răspundere penală, implicații și consecințe de natură penală și personală, care pot duce la transformarea unui minor în victimă sau autor de infracțiuni.
          Activitățile au fost desfășurate în contextul implementării la nivel local a campaniei naționale  ”SĂRBĂTORILE SE PETREC ÎN FAMILIE. TU ȘTII UNDE ESTE COPILUL TĂU?”. Scopul campaniei este creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție, urmărind responsabilizarea părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele.
          SFATURI PENTRU PĂRINŢI:
          În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:
• Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia;
• Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia; sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren;
• Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:
– descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;
- câteva fotografii recente ale copilului;
- o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva;
- descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;
- împrejurările în care a dispărut;
- profilul său psihic şi moral, starea de sănătate;
- o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;
- datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini etc);
- în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa etc).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii