Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Argeș Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

ro

17 Jan, 2024 15:38 446 Marime text
Nr. 39 din 17 ianuarie 2024
 
 
BULETIN DE PRESĂ
 
 
Cercetări finalizate de polițiști
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Din cercetări s-a stabilit că în seara zilei de 11 iunie 2023, un bărbat de 31 de ani a fost depistat de polițiștii de ordine publică din cadrul Secției 4 Poliție Pitești în timp ce conducea un autoturism pe str. Prundu Mic din municipiul Pitești, aflându-se sub influența alcoolului.
În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge, iar în urma analizei de specialitate a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.
 
  •  
 
Mandat pus în executare de polițiști
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului, cu sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale Argeș, au pus în executare un Mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Pitești, privind pe un tânărul de 22 de ani, din Moșoaia, condamnat la trei ani de închisoare, ca urmare a săvârșirii, în stare de recidivă, a infracțiunii de încălcare a obligațiilor dispuse prin ordinul de protecție.
Tânărul a fost încarcerat.
 
  •  
 
Urmărit international depistat de polițiștii argeșeni
 
 
În noaptea de 16 spre 17 ianuarie a.c., aproape de miezul nopții, polițiștii de ordine publică din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au depistat, pe str. Calea Câmpulung din municipiul Pitești, un tânăr de 21 de ani, din Topoloveni, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit că acesta figurează urmărit în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile din Italia.
Cel în cauză a fost condus la sediul poliției, fiind preluat de către polițiștii Serviciului Investigații Criminale și prezentat în fața Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, în vederea parcurgerii procedurilor specifice pentru extrădare.
 
  •  
 
Activități preventive desfășurate de polițiști
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară Argeș au desfășurat activități preventive la Școala Gimnazială „Radu Șerban” din comuna Sălătrucu.
Polițiștii au acționat în cadrul campaniei ,,Law iS COOL”, precum și pentru prevenirea și depistarea faptelor de natură contravențională prevăzute de Legea nr. 61/1991 și a respectării condițiilor de comercializare și consum de produse din tutun, prevăzute de Legea 349/2002.
În acest context au fost prezentate aspecte privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a victimizării în rândul minorilor, precum și răspunderea contravențională și penală a minorilor.
Totodată, au fost prezentate efectele și riscurile consumului substanțelor cu efect psihoactiv.
La activitate au participat 60 elevi și 4 cadre didactice.
 
  •  
 
Acțiuni desfășurate de polițiștii argeșeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii argeșeni au continuat acțiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeșeni și de reprezentanți ai altori instituții, cu scopul prevenirii și combaterii unor situații de risc pentru cetățeni, precum și al menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.
Au fost desfășurate activități informativ-preventive și s-a acționat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea și combaterea criminalității stradale, a faptelor ce implică acte de violență, dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Au fost legitimate 855 de persoane, au fost verificate 651 de autoturisme și au fost efectuate 358 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 308 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 68.000 de lei, dintre care 256 de sancțiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar 44 de sancțiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială.
În cadrul celor 42 de filtre rutiere instituite, au fost reținute 13 permise de conducere și au fost retrase 18 certificate de înmatriculare.
Din totalul abaterilor rutiere constatate de polițiștii care au acționat în filtre, 51 au fost ca urmare a depășirii regimului legal de viteză, iar 5 dintre aceste situații au avut măsura complementară de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, viteza cu care au fost înregistrați conducătorii auto fiind cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală, și unul ca urmare a depistării sub influența băuturilor alcoolice.
 
  •  
 
Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri
 
 
În ultimele 24 de ore, polițiștii Serviciului Rutier Argeș, împreună cu polițiștii structurilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum și depistarea conducătorilor auto care încalcă legislația rutieră, în special a conducerii agresive, precum și a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influența alcoolului sau a subvstanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate de către polițiștii rutieri, au fost aplicate 198 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 30.000 de lei, fiind aplicate și măsurile complementare de reținere a 14 permise de conducere și retragere a 11 certificate de înmatriculare.
Poliţiştii Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
 
  •  
 
Depistați de polițiști conducând cu viteză excesivă
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 49 de ani, din Târgoviște, județul Dâmbovița, care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe DN 73, pe raza localității Mărăcineni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 111 km/h, pe un sector de drum unde viteza legală este de 50 de km/h.
Ca urmare a abaterii, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.485 de lei, conform OUG 195/2002R, iar permisul de conducere a fost reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
 
  •  
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii Formațiunii Rutiere Mioveni au depistat un bărbat de 32 de ani, din Mioveni, care conducea cu viteză excesivă un autoturism, pe DN 73E, pe raza orașului Mioveni, fiind înregistrat de aparatul RADAR cu viteza de 153 de km/h, pe un sector de drum unde viteza legală este de 50 de km/h.
De asemenea, cel în cauză nu deținea poliță de asigurare obligatorie auto valabilă.
Ca urmare a abaterilor constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 1.485 de lei, conform OUG 195/2002R și Legii 132/2017, fiind aplicate și măsurile complementare de rețiere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 120 de zile, fiind eliberată dovadă fără drept de circulație, respectiv de imobilizare a vehiculului prin retragerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.
 
  •  
 
Conducea fără drept
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Albeștii de Argeș au depistat un tânăr de 19 ani, din Curtea de Argeș, care conducea un autoturism pe DN 7C, pe raza comunei Corbeni, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Poliției Române a rezultat că cel în cauză nu figurează ca deținător de permis de conducere.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
 
  •  
 
Pozitiv la testarea cu aparatul din dotare
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni au depistat un bărbat de 37 de ani, din Leordeni, care conducea un autoturism pe DN 7, pe raza orașului Topoloveni, existând suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv, iar în urma testării cu aparatul din dotare, rezultând indicii cu privire la posibila prezență a unei substanțe psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unei substanțe interzise.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența unei substanțe psihoactive, conform art. 336, alin.2 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
 
  •  
 
Transporta lemne fără proveniență legală
 
 
În ziua de 16 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călinești au depistat un bărbat de 33 de ani, din Călinești, care transporta material lemno pe DJ 704B, cu o autoutilitară, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului de material lemnos.
Cu sprijinul unui specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de un metru cub lemn foc de esențe deverse-tari.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind aplicată și măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat reprezentanților Ocolului Silvic Topoloveni.
 
          BIROUL DE PRESĂ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii