Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătorirea Zilei Africii 2012 la Ministerul Afacerilor Externe

ro

25 May, 2012 23:01 694 Marime text

Ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, a participat astăzi, 25 mai 2012, la aniversarea Zilei Africii.

La evenimentul care a avut ca temă „Africa, un viitor dinamic şi promiţător" au luat parte membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai comunităţii africane din România şi ai mediului universitar, reprezentanţi ai presei. Au susţinut alocuţiuni ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, Ambasadorul Republicii Arabe Egipt la Bucureşti, Sanaa Esmail Atallah, preşedintele Asociaţiei de prietenie România-Africa, Gheorghe Lupeş, preşedintele Eximbank, Ionuţ Costea, şi reprezentanta comunităţii africane din România, Mbela Nzuzi.

În deschiderea evenimentului, ministrul afacerilor externe, Andrei Marga, a evidenţiat relaţiile tradiţionale dintre România şi statele africane, insistând asupra dezvoltării unei noi etape de colaborare: "Peste 50.000 de tineri africani au studiat de-a lungul timpului în România. Un bun exemplu sunt bursele Eugen Ionescu, acordate de MAE prin intermediul Agenţiei Universitare a Francofoniei, dar reflectăm şi la alte oportunităţi, pentru a amplifica această tradiţie a ofertelor de studiu pentru ţările africane."

Ministrul afacerilor externe a menţionat că relaţiile cu statele africane reprezintă o componentă importantă a politicii externe româneşti, iar statutul european al României contribuie şi mai mult la dezvoltarea dialogului politic şi economic: "Raporturile economice şi comerciale între România şi statele africane s-au consolidat. În anul 2011, schimburile româno-africane au crescut cu peste 30% faţă de anul anterior, ajungând la valoarea de 2, 22 miliarde dolari.(...)În calitate de prieteni ai Africii, dorim să contribuim cât se poate de activ şi de eficient la eforturile comunităţii internaţionale de a sprijini instaurarea păcii şi evoluţiile democratice, precum şi dezvoltarea durabilă la nivelul continentului african."

Ambasadoarea Republicii Arabe Egipt la Bucureşti, Sanaa Esmail Atallah, a reliefat relaţiile istorice dintre România şi statele africane, insistând asupra identificării de noi forme de colaborare, date fiind varietatea resurselor naturale, umane şi transformările democratice de pe continentul african. Reprezentanta comunităţii africane Mbela Nzuzi a menţionat sprijinul autorităţilor guvernamentale pentru integrarea cu succes în societatea românească.

În încheierea evenimentului, a fost vernisată o expoziţie cu obiecte africane, puse la dispoziţie de ambasadele participante. Ziua Africii 2012 a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu ambasadele statelor africane acreditate la Bucureşti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii